Oklart när allt blir som vanligt vid gränsen

Publicerad:
Persontrafiken är nästan borta fram och tillbaka över gränsen. Kanske blir allt som vanligt i mitten av maj, kanske dröjer det till augusti. Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

När öppnar den norska gränsen? En fråga som många ställer sig, men något svar finns inte just nu.

Den norska regeringen vill förlänga de inre gränskontrollerna över sommaren.

Den 16 mars stängde Norge gränsen. Bara varutrafik och de som har jobb i Norge får passera in i landet. Onödiga resor ut ur landet ska man helst avstå från.

Det första stoppet förlängdes först över påsk. Nu är datum för att öppna den 15 maj.

Men detta kan komma att ändras inom kort. Den norska regeringen har, enligt norsk media, kontaktat EU. Detta då man vill ha en möjlighet att förlänga gränskontrollen över sommaren. Skulle det bli en förlängning på 90 dagar så måste en sådan meddelas EU fyra veckor i förväg.

En förlängning med 90 dagar skulle innebära att gränsen öppnas först den 15 augusti.

Något beslut om att faktiskt förlänga gränskontrollerna är inte taget.

– Justitieministeriet har berett det i brevform till EU så att vi kan göra det efter den 15 maj om vi vill, säger Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikationsrådgivare på justitieministeriet, till VG.no.

Artikeltaggar

CoronavirusetEUNorgeNyheterRiksväg 61SverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare