Hoppa till huvudinnehållet

Fiona Apples gränslösa universum utmanar och förför

Publicerad:
Hos Fiona Apple samexisterar kaos och tystnad.
Hos Fiona Apple samexisterar kaos och tystnad. Foto: Jack Plunkett

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När Fiona Apple är tillbaka efter en lång tystnad har hon öppnat upp sin hemliga skattkammare av melodier och rytmer. Hon bygger upp en egen värld som ömsom känns lekfullt och blåögd, ömsom allvarsam och mörk.

“Good morning, you raped me in the same bed your daughter was born”. I For Her sjunger Fiona Apple ut, omsvärmad av körsång och råa beats. Dimmiga och nonchalanta Ladies har en touch av 90-talets R&B i ett mjukt popglow. Heavy Baloon tar lyssnaren genom en magisk skog och gränslösa universum i en bluesig, rytmisk seans som osökt för tankarna till Nick Cave och PJ Harvey.

På Fetch the Bolt Cutters har Fiona Apple brutit isär varenda atom och satt ihop dem på nytt. Och varje melodi, ord och rytm tar oväntade vändningar in i Apples universum, som är ett vattenhål i en värld fylld av mallar, ideal, brådska och ängslan. Där pop, R&B och gospelkörer får möta blues och jazz, där tystnaden och kaoset samexisterar, i en alldeles egen harmoni som utmanar och förför.

Bästa låt: Ladies

Artikeltaggar

RecensionRockSkivor