En väg ut ur krisen

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Moderatledaren Ulf Kristersson (KD) presenterar partiets skuggbudget.
Foto: Pontus Lundahl/TT
I sin skuggbudget föreslår Moderaterna, förutom tidigare kända direktstöd till företagen, att det också tas fram en exitstrategi. Det är en klok tanke nu när alla är som förlamade utan att veta om, hur och när vi kan börja återgå till ett mer normalt läge.

Detta är en förlamning som i sig är samhällshotande. Utan en blick framåt, och utan några planer på vad som skall göras den dag vi börjar öppna samhället mer, desto längre dröjer det och desto djupare ner i avgrunden hamnar vi. Därmed inte sagt att det redan nu går att säga exakt när vi kan börja återgången igen. Det är inte det partiet föreslår heller, utan en plan för hur det kan gå till när det väl sker. Bara det skulle verka lugnande.

Uppdraget borde ges Folkhälsomyndigheten att tillsammans med ekonomisk expertis ta fram kriterier för när smittoutvecklingen kan göra det möjligt med en återstart. Flera länder som varit betydligt mer nedstängda än Sverige försöker nu på olika sätt ta sig ur detta då de insett hur ohållbart det är i längden med närapå total inaktivitet. Sverige torde här ha en fördel som inte haft en sådan nedstängning. Likväl har även vi drabbats hårt, både ekonomiskt och av smittade.

Ett problem är att den rödgröna regeringen håller på att schabbla bort denna fördel. Många andra länder, som Tyskland, Danmark och Norge som varit mer nedstängda, har också infört större och mer heltäckande företagsstöd. Och det trots att de även har ett sämre statsfinansiellt utgångsläge än Sverige. Tack vare god budgetdisciplin har Sverige nu en unik möjlighet att låta staten bli det "försäkringsbolag" som moderatledaren Ulf Kristersson brukar prata om, genom att nu hjälpa alla de företag som genom hårt arbete och inbetalade skatter och arbetsgivaravgifter bidragit genom åren.

I den moderata budgetmotionen föreslås 100 miljarder kronor i månaden till direktstöd till företag som tappat sina intäkter, slopade arbetsgivaravgifter och korttidspermittering på heltid. Snarlika förslag har också Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna presenterat, och även regeringens stödpartier Centern och Liberalerna står bakom liknande tankar. Det finns alltså en riksdagsmajoritet, men ändå händer inget.

I går samlades riksdagens finansutskott för att ta initiativ i frågan, men C och L valde att tillsammans med de rödgröna bordlägga det till nästa vecka, eftersom finansminister Magdalena Andersson (S) då kan titta förbi. Det är tydligt att förhandlingar pågår mellan januaripartierna, men hur länge får dessa tillåtas att dra ut på tiden? Mats Persson (L) säger till SVT att det underlättar att det finns en riksdagsmajoritet. Men enligt uppgifter till TT så är Socialdemokraternas motstånd mycket hårt.

Sanningens minut närmar sig och varje dags fördröjning drabbar ekonomin och företagen hårt. Hur länge skall C och L låta sig hunsas av en motsträvig socialdemokrati? Är januariöverenskommelsen värd en krossad ekonomi? Dagligen kommer nya varsel – senast 5 000 på SAS, varav 1 900 i Sverige, och 1 300 på Volvo Cars. Konjunkturinstitutet reviderade BNP-tappet från minus 3 till minus 7 procent i år, med en arbetslöshet nästa år på 11 procent. Det finns ännu värre scenarier, och ju mer regeringen drar benen efter sig desto sämre blir det. Agera nu, innan det är för sent!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.