Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkerud tänker utanför boxen - fyller 29 boxar med konst

Publicerad:
Tänk utanför boxen - och fyll boxen med konstnärligt innehåll. Andreas Bennin på Kyrkeruds folkhögskola drar igång ett annorlunda projekt för kursdeltagarna.
Tänk utanför boxen - och fyll boxen med konstnärligt innehåll. Andreas Bennin på Kyrkeruds folkhögskola drar igång ett annorlunda projekt för kursdeltagarna. Foto: Henric Vestlund

Kyrkeruds folkhögskola tvingas tänka utanför boxen nu i coronatiderna. Då dök en ny idé upp: nu ska 29 tomma boxar fyllas med konstnärliga uttryck av kursdeltagare som jobbar på distans.

Konstutbildningar på distans och inställd vårutställning - så är läget på Kyrkeruds folkhögskola. Nu startas ett projekt där deltagarna ska jobba på distans, med utgångspunkt från varsin låda.

– Vi har hittat en mycket spännande lösning på vår distansundervisning. De förutsättningar som gäller på grund av covid-19 skapar på ett sätt möjligheter vi inte har haft tidigare och utmanar både oss som pedagoger och kursdeltagarna kreativt, säger Andreas Bennin i ett pressmeddelande.

Lådorna sprids ut

Han är ansvarig för projektet och tycker att konsten har en tendens att alltid hitta nya vägar. Till exempel när varje kursdeltagare nu får varsin tom låda, som de får tre veckor på sig att fylla, var och en på sitt håll.

Arbetet ska dokumenteras och kan följas från start på installt.com. När allt är klart ska det bli en "inställning" med lådorna.

– Eftersom kursdeltagarna arbetar hemifrån på distans kommer konsten ställas in över hela Sverige. En låda kommer som exempel kanske att placeras i Skåne och en annan i Borås. Och så hamnar en på Åland, berättar Andreas Bennin i pressmeddelandet.

Färdigt 15 maj

Någon utställning på traditionellt vis blir det inte, men Bennin framhåller att den digitala lösningen faktiskt kan resultera i att deltagarna når ut till en större publik, via hemsidan och deras egna sociala kanaler.

Den 15 maj är det dags för "inställningen".

– Det är först då vi kommer att kunna få en färdig helhetsbild över resultatet, säger Andreas Bennin. Det ska bli mycket spännande och det är kul att de kommer att dela med sig av arbetet under resans gång.

Artikeltaggar

ÅrjängCoronavirusetKonstKonstnärKonstverkKyrkeruds FolkhögskolaNöje/KulturSkola och utbildningUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.