Region Värmland gör undantag - instiftar tio nya kulturstipendier

Publicerad:
Många kulturutövare har det tufft i coronatiderna. Nu har Region Värmland beslutat om tio särskilda stipendier. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tio helt nya kulturstipendier till kulturskapare i Värmland, det beslutade Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd om under tisdagen.

– Vi har sett hur kulturarbetare drabbas hårt av coronakrisen. Normalt beviljar vi inte kulturstöd på individnivå – Region Värmland har fokus på kulturlivets infrastruktur – men här ser vi en anledning till att göra ett undantag, säger Elisabeth Kihlström, kultur- och bildningsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Vart och ett av de tio stipendierna ska vara på 20 000 kronor.

De 200  000 kronor som insatsen kommer att kosta tar nämnden från den ekonomiska ramen för bidrag till projekt och arrangemang och hugade kan börja söka den 15 maj.

Ska verka i länet

Tanken från regionpolitikerna är nu att stipendiaterna ska väljas ut efter samma regler som Frödingstipendiet, som Region Värmland har ansvar för.

– Stipendierna ska inte knytas till Frödingstipendiet, men samma beslutsformer och kriterier som för Frödingstipendiet ska gälla, med det undantaget att de här stipendierna endast delas ut till kulturskapare verksamma i Värmland, säger Elisabeth Kihlström.

Kopplingen till Frödingstipendiet är att man enligt underlaget från förvaltningen "utan alltför stor administrativ insats" kan hantera att utlysa de nya stipendierna i samband med att man ändå hanterar ansökningarna till Frödingstipendiet.

Mer stöd utreds

Vid samma möte beslutades det att regiondirektören ska få i uppdrag att utreda Värmlandssamverkans (KD, L, SIV, M, C, MP) förslag om en kulturkarta. Kartan ska ge en tydlig överblick av kulturutövare, kulturinstitutioner och kulturaktiviteter i regionen.

Regiondirektören fick även i uppdrag att utreda hur "Region Värmland kan kommunicera och tydliggöra vilken kompetens regionen kan bistå med till kulturutövare och arrangörer i regionen".

Också ett förslag från Socialdemokraterna om en kultur- och föreningsjour resulterade i ett uppdrag för direktören.

Socialdemokraterna föreslår att tio miljoner kronor tas från de medel som regiondirektören förfogar över och avsätts till en pott till kultur- och föreningsstöd. Regiondirektören ska utreda ärendet och återkomma med förslag.

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmKarlstadKultur- och bildningsnämndenNöje/KulturNyheterPolitikRegion VärmlandRegiondirektörSocialdemokraternaStipendierVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare