Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill ha midsommarkransens blommor tillbaka

Publicerad:
Lupiner är en invasiv art som förökar sig kraftigt. Den är en av arterna som Karlstads kommun nu ska försöka bekämpa så gott man kan, för att ge mer plats åt den inhemska floran.
Lupiner är en invasiv art som förökar sig kraftigt. Den är en av arterna som Karlstads kommun nu ska försöka bekämpa så gott man kan, för att ge mer plats åt den inhemska floran. Foto: Christine Olsson/TT

Invasiva arter, så som lupiner och parkslide, försvårar för den inhemska floran att frodas.

Nu drar Karlstads kommun i gång ett arbete med att få blommorna, som bland annat finns i den klassiska midsommarkransen, att återhämta sig.

Hur ska det här arbetet gå till?

– Det är ett stort projekt som kommer att pågå under lång tid, där vi kommer att behöva göra åtgärder från olika håll för att få ett grep kring hela situationen. Bland annat ska vi se över interna rutiner om hur vi sköter bland annat parker och vägkanter för att hitta de invasiva arterna i tid, hantera massorna och inte sprida fröer, säger Linnéa Skarped, kommunekolog i Karlstad.

– Här kommer medborgarna att vara viktiga, med att förhindra spridningen i sin närmiljö och på sina fastigheter.

Linnéa Skarped, kommunekolog i Karlstad.
Linnéa Skarped, kommunekolog i Karlstad. Foto: Privat

Hur kan allmänheten hjälpa till?

– Man ska se till att man inte sprider fröer vidare på sin tomt. När man försöker bekämpa växterna tar man hand om dem och bränn upp dem. Det bästa är att köra allt till Heden och lägga det i brännbart. Paketera det ordentligt i sopsäckar.

Hur många blomarter är det ni ska bekämpa?

– Just nu fokuserar vi på lupiner, jätteloka, kanadensiskt gullris, parkslide och jättebalsamin. Jättebalsamin är det störst problem med och där finns lagkrav på att som fastighetsägare ta bort den.

Parkslide är en växt som kan ställa till med enorma skador, såväl materiella som ekonomiska.
Parkslide är en växt som kan ställa till med enorma skador, såväl materiella som ekonomiska. Foto: Andreas Hillergren/TT

Vilken är den svåraste växten att bekämpa?

– Alla har olika typer av problematik. Lupinen binder till exempel kväve till marken och dess fröer kan ligga i marken i 70 år, så man ska inte låta den gå i blom. Parkslide har en extrem växtkraft och kan växa flera decimeter på en dag. Rötterna kan vara sju meter långa, så den är svår att få bort. Den kan växa in i bland annat betong och vattenledningar, säger Linnéa Skarped.

När ska Karlstads diken och andra områden vara fria från dessa invasiva arter?

– Det är svårt att säga och lika svårt att säga att vi kan bli fria, men vi måste minska spridningen. Förhoppningen är att vi ska få ser mer av den inhemska floran.

Blåklockor är en av de inhemska blommor som tryckts undan av de invasiva arterna. Nu hoppas kommunen att den ska kunna växa sig starkare framöver.
Blåklockor är en av de inhemska blommor som tryckts undan av de invasiva arterna. Nu hoppas kommunen att den ska kunna växa sig starkare framöver. Foto: Adam Ihse/TT

Fotnot: En invasiv art har spridits till ett område utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, sprider sig av egen kraft och skadar där ekosystemet och hotar den biologiska mångfalden. Mer information om kommunens arbete hittar du här.

Artikeltaggar

BlommorHedenKarlstads kommunNyheterParkslide

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.