Hoppa till huvudinnehållet

Jildesten (S) erkänner – ett brott mot stadgarna

Publicerad:
Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) erkänner nu att fel begicks när han som stiftelsen Björkåsens ordförande ensam sa upp avtalet med kommunen.
Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) erkänner nu att fel begicks när han som stiftelsen Björkåsens ordförande ensam sa upp avtalet med kommunen. Foto: Sanna Emanuelsson

Storfors kommunalråd Hans Jildesten (S) erkänner nu att han det var ett brott både mot stadgarna och stiftelselagen när han ensam sa upp avtalet mellan kommunen och stiftelsen Björkåsen.

Jildestens agerande i hans dubbla roller som kommunstyrelsen ordförande och bostadsstiftelsen Björkåsens ordförande har anmälts till tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen i Dalarna.

Myndigheten konstaterar att det såväl enligt stiftelsen egna stadgar som stiftelselagen krävs att minst två ledamöter i förening tecknar firma för stiftelsen.

Länsstyrelsen pressar kommunalrådet i Storfors

Därför vill myndigheten veta varför det bara är Hans Jildestens namn som finns på protokollet där stiftelsen säger upp avtalet med kommunen för omförhandling.

I efterhand

– Jag kan i efterhand konstatera att avtalet från den 14 augusti 2018 borde varit undertecknat av två personer, svarar nu Hans Jildesten i ett brev till rättsenheten vid länsstyrelsen Dalarna.

På frågor om varför det också saknas protokoll från tre av stiftelsens sammanträden, och varför flera andra protokoll inte justerats i tid, svarar han att det måste föreligga någon form av missförstånd.

– Protokollen som efterfrågas finns sparade digitalt hos stiftelsen. De är skrivna av två olika personer. Vad vi kan se saknar två dessvärre signatur, skriver han.

– Det har hänt att protokoll justerats på efterföljande styrelsemöten. Det är ett förfaringssätt som vi anser stämmer överens med våra stadgar, fortsätter Hans Jildesten.

Artikeltaggar

NyheterStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.