Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Släpp handspriten, statsministern

Publicerad:
Några flaskor handsprit kan myndigheterna dela ut på egen hand, skriver Byrån.
Några flaskor handsprit kan myndigheterna dela ut på egen hand, skriver Byrån. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byrån undrar om inte landets statsminister borde ha bättre saker för sig än att reducera ämbetet till portvakt för det statliga spritskåpet.

Den 22 april satt ett gäng journalister lagom distanserat bänkade i Regeringskansliet. Den stora trumman hade tillkännagett pressträff med statsminister, socialminister och generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Från tevesoffa till tevesoffa i landet gick det ett sus. Vad ska regeringschefen meddela? Till slut kom beskedet – Socialstyrelsen ska dela ut handsprit till äldreboenden och vårdinrättningar.

Byrån undrar om inte landets statsminister borde ha bättre saker för sig än att reducera ämbetet till portvakt för det statliga spritskåpet. Några flaskor handsprit kan myndigheterna dela ut på egen hand.

Misstänkt politiskt tugg

Polisen vill ha tips om en tuggummistöld. En halv pall försvann häromsistens från en lastbil parkerad utanför Örebro. ”Ser vi om någon tuggar frenetiskt kommer vi nog kontrollera den personen”, meddelade en representant för Polisregion Bergslagen (Aftonbladet 23/4).

Byrån ser här en risk att ledande företrädare för staten blir misstänkta. Bland annat brukar statsminister Stefan Löfvens pressträffar om coronakrisen vara ett ändlöst malande, där samma saker tuggas om och om igen.

Farlig smitta sprider sig

Verkligheten överträffar dikten. Storforspolitikern Urban Persson (Storforsdemokraterna) tog tåget till kungliga huvudstaden för att dra på sig corona. Väl hemkommen gick Persson glatt till möten på kommunen, som han ombads lämna för att inte smitta de andra. Det fick Persson att gå i taket och JO-anmäla kommunalrådet.

Byrån misstänker att Storforsdemokraten faktiskt hade smittats under besöket i Stockholm, då han verkar ha dragit på sig en riktigt taskig storstadsattityd.

SD vilda i EU

Vänstergruppen i Europaparlamentet försökte nyligen få till ett förbud mot konsumtion av viltkött i EU. Ett förslag som Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i EU slöt upp kring.

Byrån ser här en evolution i SD:s politiska liv. Partiet, som har varit moderskeppet för politiska vildar i olika politiska församlingar, ger nu också en trygg hamn åt politiskt vilda viltförslag från vänster.

Fängslande snyfthistoria

Expressen publicerade nyligen rubriken ”Här placeras den dömde mördaren – mot sin vilja” (18/4). Nyheten var att en intagen mördare hade önskat att få sitta på en anstalt nära Stockholm, men fick nöja sig med Tidaholm. Byrån saknar dock en ytterligare snyftvinkel – den dömde vill troligen inte alls sitta i fängelse.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånCoronavirusetEUEuropaparlamentetFolkhälsomyndighetenJaktKöttproduktionMiljöpartietMordPolisenSigneratSocialstyrelsenStefan LöfvenSverigedemokraternaUrban PerssonVänsterpartiet