Hoppa till huvudinnehållet

2,2 miljoner för 10 kvadratmeter blev för dyrt

Publicerad:
Skolköket behöver en ny sluss ut till kajen men politikerna tycker att kostnaden på 2,2 miljoner är för hög. Bilen är från ett av skolköket kylrum.
Skolköket behöver en ny sluss ut till kajen men politikerna tycker att kostnaden på 2,2 miljoner är för hög. Bilen är från ett av skolköket kylrum. Foto: Claes Österman

2,2 miljoner kronor för en ombyggnad på tio kvadratmeter. Alldeles för dyrt, tycker politikerna i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) som därför återremitterar ärendet.

Det handlar om ombyggnaden av en sluss mellan köket och lastkajen i Tegnérskolan. Slussen är på tio kvadratmeter och det skulle enligt ett förslag kosta 2,2 miljoner kronor att bygga den lilla slussen.

– Kostnaden låter orimlig och vi ifrågasätter den. Det skulle innebära en hyreshöjning på 115 000 kronor och det känns inte bekvämt med tanke på vårt sparbeting, säger Thomas Jarlhamre (M) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Thomas Jarlhamre (M) är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
Thomas Jarlhamre (M) är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Foto: Claes Österman

I samband med ombyggnationen av Tegnérköket, som är Säffles största produktionskök, planerades för en sluss mellan skolköket och lastkajen. Men byggnationen blev dyrare än beräknat och därför togs den planerade slussen bort från den befintliga ritningen. Den byggdes aldrig.

Det har å sin sida skapat en dålig arbetsmiljö för skolkökets personal samt stor risk för att smuts och skadedjur tar sig in i köket.

Kallraset i köket medför också att personalen får arbeta med tjocka, långärmade tröjor vilket är en säkerhetsrisk.

2,2 miljoner i kostnad

Nu har Säfflebostäder tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen planerat att bygga en ny sluss nästa år. Detta för att säkerställa att det r bra förutsättningar för personalen och mathanteringen i köket. Detta måste ske av arbetsmiljöskäl.

Kostnaden för den tio kvadratmeter stora slussen beräknas till 2,2 miljoner vilket innebär en hyresökning på 115 300 kronor per år för BUN.

– Vi ifrågasätter den höga kostnaden och känner oss obekväma med att den ska belasta vår hyra. Vi har en mycket ansträngd ekonomi och ser över alla stora och små kostnader och då känns den här hyreshöjningen inte bra eftersom den innebär att vi måste spara någon annanstans i verksamheten, säger Thomas Jarlhamre.

Nämnden beslutade därför vid sitt senaste sammanträde att återremittera ärendet.

– Vi upplever kostnaden för ombyggnaden som oerhört hög och vill veta om det finns relevans i den, säger Putte Grötting (C) som är vice ordförande i nämnden.

Artikeltaggar

NyheterPutte GröttingSäffle kommunSäfflebostäderSkola och utbildningTegnérskolanThomas Jarlhamre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.