• idag
  26 sep
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Krisen i värmländska näringslivet cementeras"

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
"Regeringen indikerar att krisen beräknas bli djupare än vad de tidigare har spått och då behövs ytterligare åtgärder och reformer" säger Svenskt näringslivs regionchef i Värmland, Anna Hedberg.
Foto: Helena Karlsson
Läget är allvarligt för de värmländska företagen, och krisen befästs nu på en hög nivå. Det skriver Svenskt näringsliv i en ny rapport.
Likviditeten, försäljningen och handeln med utlandet är stora problemområden.

"Undersökningen från Svenskt näringslivs företagarpanel, med närmare 125 svarande arbetsgivare i Värmland, bekräftar den bild som finansministern Magdalena Andersson presenterade under fredagen. Regeringen meddelade då att det ekonomiska läget är allvarligare än vad som spåddes i mars." skriver arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv i ett pressmeddelande.

Drygt sex av tio värmländska företag svarade i undersökningen, som genomfördes 15-22 april, att de har finansierings- eller likviditetsproblem i spåren av coronakrisen.

– Vi har ju tidigare sett att krisen är mycket allvarlig för många företag i Värmland, samtidigt som andra klarar sig ganska bra. Siffrorna eskalerar inte så fort nu, men vi verkar ha kommit in i en ny fas där höga och kritiska nivåer befästs, säger Anna Hedberg, regionchef på Svenskt näringsliv Värmland.

Vart tredje företag varslar

37 procent av företagen svarade i undersökningen att de har varslat personal eller planerar att varsla inom den närmaste framtiden. Det är en marginell nedgång jämfört med i början av månaden, då 40 procent svarade att de har varslat personal om uppsägning eller planerar att göra det.

– Läget är allvarligt och befästs nu på en hög nivå, säger Anna Hedberg.

Regeringens stöd till korttidspermitteringar kan ha bidragit till att antalet varsel inte är ännu högre, tror Svenskt Näringsliv.

– Undersökningen visar tydligt att vissa regeringens reformer används mer frekvent, andra betydligt mindre. De värmländska företagen anger att nedsättningen av arbetsgivaravgifter är den åtgärd som är mest användbar, hela 78 procent av de tillfrågade företagen använder sig av reformen. 56 procent av företagen tar del av korttidspermittering medan endast 19 procent har tillgång till tillfälliga hyresrabatter och endast 6 procent använder sig av lån.

Företag som bedriver utrikeshandel fick frågan om företagets handel med andra länder försvårats av coronakrisen. 43 procent svarade "ja, i hög utsträckning" och 36 procent "ja, i viss utsträckning."

Mer hjälp behövs

Nu är frågan vilka ytterligare åtgärder regeringen kommer att vidta för att hjälpa de svenska företagen.

- Regeringen indikerar att krisen beräknas bli djupare än vad de tidigare har spått och då behövs ytterligare åtgärder och reformer. Svenskt näringsliv har sedan tidigare föreslagit åtgärder som direkt träffar företag som förlorat en stor del av sin omsättning. Ett sådant system finns redan på plats i till exempel Danmark. Vi bör använda oss av den danska modellen, anpassa och göra om till en svensk modell, säger Anna Hedberg.

Företagarpanelen genomfördes via ett urval med 274 medlemsföretag i Värmlands 16 kommuner. Antal svarande var 123 vilket motsvarar en svarsfrekvens på 45 procent.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.