Hon leder SVT:s Eurovisionsatsning

Publicerad:
Sarah Dawn Finer leder "Sveriges 12:a", SVT:s alternativ till Eurovision. Pressbild. Foto: Magnus Rangvid/SVT

Eurovision Song Contest 2020 må vara inställt, men svenska folket kommer ändå att ha möjlighet att rösta fram sin favorit.

Det blir som en stor present till alla Eurovision-fans, säger Sarah Dawn Finer, som programleder "Sveriges 12:a".

I mars kom beskedet som alla Eurovisionfantaster bävat inför – tävlingen ställs in på grund av coronaviruset.

SVT meddelade senare att det ändå skulle bjudas på ESC-underhållning i rutan, fast i en annorlunda tappning.

"Har inte gjorts tidigare"

Nu står det klart att artisten Sarah Dawn Finer, som tidigare programlett Melodifestivalen, leder "Sveriges 12:a" torsdagen den 14 maj.

– Det blir en kväll med kärlek, glädje, 25 tävlande låtar och roliga klipp. Programmet har ju inte gjorts tidigare så personligen tycker jag att det ska bli riktigt spännande med direktsändning. Men samtidigt är jag i trygga händer. Christer Björkman och Edward af Sillén som producerat är ju proffs, säger hon.

Programmet är en del i SVT:s Eurovisionvecka, som startar lördagen den 9 maj med "Inför ESC", där David Sundin och Christer Björkman tillsammans presenterar årets 41 bidrag. Där har svenska folket möjlighet att via Melodifestivalens app rösta fram 25 bidrag till finalen – "Sveriges 12:a"– där svenska folkets favorit ska utses.

"Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman i ett pressmeddelande.

The Mamas uppträder

I programmet kommer det också att bjudas på tillbakablickar från tidigare tävlingar, och årets svenska bidrag, "Move" med The Mamas, kommer att framföras live av artisterna själva.

– De skulle ju ha varit i Rotterdam och tävlat om läget varit ett annat, så det känns väldigt fint att få hedra dem. De är ju våra vinnare i år, säger Sarah Dawn Finer, som även hon kommer att uppträda under kvällen.

– Jag hoppas att vi kan skapa en omgivning där vi för en gångs skull kan sprida glädje och hopp i en tid som är väldigt svår för många. Och det finns ju ingen mer kärleksfull fest än Eurovision. Så vi ska göra den här torsdagen i maj till en riktig fest, säger Sarah Dawn Finer.

ESC-veckan avslutas lördagen den 16 maj, med att SVT sänder "Eurovision: Europe shine a light", ett två timmar långt hyllningsprogram tillägnat de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam.

Filip Joelsson/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetEurovision song contestNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare