Trots coronavirus hoppas vi på sommaren. Årjängs camping har i dagsläget (20/3) fler bokningar än avbokningar , säger Amanda Thorell, platschef vid Årjängs Camping, en del av bolaget Sommarvik AB med verksamhet i Årjäng, Kristinehamn, Charlottenberg och Ronneby.
– Nu är det också klart med detaljplanen i Årjäng, som innebär en utökning av antalet campingplatser samt byggnation av nya stugor i området kring Västra Silen, säger Christer Fransson, styrelseordförande i det familjeägda företaget Sommarvik.
Nya detaljplaner vållar ofta debatt. Så blev även fallet när Sommarvik ville tillförsäkra sig möjligheten för tillväxt av campingen i Årjäng..
– Det blev en ganska tuff process. Nu har vi möjlighet att anlägga ett 100-tal nya campingplatser samt bygga fler grupper av stugor. I första etappen handlar det om ett tiotal nya campingplatser och byggandet av fyra nya stugor på sluttningen ned mot Västra Silen. Vi kallar området för Solsidan, säger Christer Fransson.
Sommarvik omsatte i fjol cirka 37 miljoner kronor. I Värmland handlade det om 270 000 gästnätter, varav 130 000 gästnätter i Årjäng.
Norgerelaterat
De flesta gästerna kommer från Norge. 80 procent av gästnätterna i Årjäng handlar om norska kunder. Vid Haganäset i Charlottenberg är det enbart norska gäster på campingen , men den stora överraskningen är det norska inslaget vid Herrgårdscampingen i Kristinehamn, där 20 procent av gästerna kommer från Norge.
– Detta visar att de norska gästerna söker sig allt längre in i Sverige.
Årjängs camping är sedan 20 år tillbaka en femstjärnig campingplats, vilket innebär att företaget får många förfrågningar. Att campingen tidigare i år utsågs till bästa campingplatsen för barnfamiljer i Stora barnsemesterpriset 2020 betyder mycket.
– Det är gästerna själva som röstat fram oss. Det är det bästa betyget en turistanläggning kan få, säger Amanda Thorell.
Sommarvikgruppens anläggningar i Värmland sysselsätter säsongsvis cirka 100 personer. 20 av dem har fast anställning.
– De flesta som jobbar hos oss sommartid kommer tillbaka år efter år. Ofta är det unga som vintertid jobbar på de stora vintersportorterna som sedan söker sig till svenska campinganläggningar sommartid, säger Amanda Thorell.
Det är enormt många som söker sommarjobben, men ofta blir det samma personer som året innan jobbade hos som får chansen, tillägger hon.
Vad händer?
Vad händer om vi blickar in i framtiden, låt oss säga 2025? Vad har då hänt med Sommarvikgruppen i Värmland?
– Jag skulle tro att vi då kan lägga till 50 000 gästnätter, fler campingplatser i befintliga anläggningar samt fler stugor, säger Christer Fransson.
Du är optimist? Vad bygger du prognosen på ?
– Det handlar om att alltfler svenskar förlägger sin semester hemmavid. Något som man inom branschen kallar för "hemester". För norrmännen är semester i Årjängsområdet också "hemester".
Kanske även en ökning av arbete på distans kan innebära att många storstadsbor söker sig ut i landet och vill hyra stugor, eller tar med husbilen/husvagnen och söker campingplatser?
– Det är en intressant fråga du tar upp. Kanske det kan bli på det sättet. Vi får se vad som händer i fotspåren av viruset.
Ny köprunda?
Kan det också bli så att Sommarvik går ut på köprunda och växer?
– En sak i taget. Vi är alltid öppna för att göra fler affärer, säger Christer Fransson.
Sommarvikgruppen består av Årjängs Camping, Charlottenberg Camping, Haganäset, Kristinehamn Herrgårdscamping och Presteruds herrgård samt ett 50-procentigt ägande i Ronneby havscamping i Blekinge.