• idag
  2 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  4 dec
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • lördag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  6 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Intervju Ulf Kristersson: Finns majoritet för en annan linje

Signerat | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Civilsamhället har visat att det fungerar under krisen, men det förvånar ingen. Människor har alltid hjälpt varandra i Sverige, säger Ulf Kristersson.
Foto: Fredrik Wennerlund
Det finns en parlamentarisk majoritet för en annan linje, vilket regeringen måste ta intryck av. Görs inte det ställs partierna i riksdagen som tycker som vi på prov, säger Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är beredd att ta strid i riksdagen för att företagen ska klara coronakrisen.

Kommer det offentligas åtaganden förändras efter coronakrisen? Det vill säga är staten större eller mindre när allt är över?

– Jag skulle tro och önska att staten blir mindre men starkare. Att det uppfattas att staten har en del oundgängliga egenskaper som man måste kunna lita på. Delar av staten kommer att växa, som inom beredskap, försvar och lagerhållning av vitala produkter. De offentliga finanserna ska vara stabila. Det måste gå att lita på att staten fungerar inom sådant som bara staten kan göra. Men att staten ska ta ansvar för allt är fel slutsats av coronapandemin.

Vilken potential ser du för civilsamhället?

– Civilsamhället har visat att det fungerar under krisen, men det förvånar ingen. Människor har alltid hjälpt varandra i Sverige. Sedan är det klart att vi är ovana vid att operationalisera civilsamhället.

– Det finns många exempel på att staten inte behöver stå för allt, inte minst under den här krisen. Det handlar om stort och smått. Många företag har ställt om sin produktion för att producera materiel till sjukvården, och stora summor av privata pengar har donerats till forskning och för att man snabbt ska kunna få fram tester, när staten inte klarat av det. Människor hjälper varandra med vardagssysslor. Nyligen hörde jag också om fint exempel, när en skola skulle stänga. I det läget svarade kyrkan att de föräldrar som jobbar och inte kan ha barnen hemma kan lämna barnen i kyrkan istället.

Coronapandemin verkar ha lett till en nationell samling. Men vilka konflikter ser Moderaterna som viktiga att ta?

– Större kriser leder till samling. Det tror jag är viktigt särskilt när krisen inte är politisk. Jag har i alla samtal sagt att vi samarbetar mellan riksdag och regering för att lösa situationen på bästa sätt. Men samarbete kan inte ersätta klokskap. På det ekonomiska området delar vi inte regeringens bild. Det som nu krävs är inte regeringens försiktighet och senfärdighet.

Kommer Moderaterna i så fall att försöka samla en majoritet för en ändringsbudget om regeringen inte gör tillräckligt för företagen?

– Absolut, utan en sekunds tvekan. Det finns en parlamentarisk majoritet för en annan linje, vilket regeringen måste ta intryck av. Görs inte det ställs partierna i riksdagen som tycker som vi på prov.

Vi ser hur det samlade krispaketet hittills har tagit politikens reformutrymme för många år framöver. Är det problematiskt att de besluten fattas av en regering med ett historiskt svagt parlamentariskt underlag?

– Nej, det problematiska är att regeringsbildningen resulterade i att landet styrs av ett dokument från 2018 vars innehåll nu upplevs som luftlandsatt. Jag har svårt att tänka mig att man kan komma tillbaka efter det här och styra Sverige med januariöverenskommelsen som utgångspunkt. Det skulle vara förödande för Sverige. Regeringen är nu i minoritet och styrd av en agenda som inte engagerar. (SNB)

Edvard Hollertz

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.