Cornonakrisen slår stenhårt mot turismen.
Frågan är hur läget ser ut på andra sidan pandemin?
– Får vi resa tror jag Värmland är ett väldigt attraktivt val för semestern, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Besöksnäringen bygger i stora delar på möten och resor.
Många företag drabbas nu hårt i coronakrisen. Enligt en uträkning från Stockholms handelskammare riskerar 36 miljarder kronor att falla bort från den utländska turismen fram till midsommar.
I Värmland handlar det om 1,7 miljarder kronor som kan gå förlorade.
– Det är väldigt sällan jag använder ord som katastrofalt, men det är på sin plats, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.
Ingen vet när livet kan återgå till det normala.
Besöksnäringen försöker vara kreativ och hitta lösningar och hos många finns en förhoppning om en öppen Norgegräns – och att hemestrande svenskar kan rädda en del av sommarsäsongen.
– Får vi lov att resa tror jag att Värmland är ett väldigt attraktivt val för semestern. Vi kan erbjuda naturupplevelser, är inte trångbodda och det går att hålla social distans. Men om det kompenserar är för tidigt att säga, säger Mia Landin.
– Dagen efter imorgon är mantrat. Det måste vi tro, att vi kommer att komma ur det här. Då hoppas jag, och vi jobbar hårt för, att Värmland är top of mind för många svenska resenärer.
Hotellet gapar tomt – campingen kan ta igenThomas Blom, professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, tror att pandemin kan leda till ett fler upptäcker resmål i sin närhet. Och att de alternativen fortsätter att vara alternativ när pandemin är över.
– Då har vi nog till viss del ändrat resemönster och hittat nya vägar. Det är klart att det finns en jätteefterfrågan på att återvända till storstäder och stränder. Men det har också kommit nya aktörer. Det fria naturlivet tror jag får en renässans.
– När vi går tillbaka till ett normalläge kanske det ändå inte är det normalläge vi hade tidigare.
Bransch med många delar
Den värmländska besöksnäringen består av många delar, som drabbas olika hårt.
– Man mår olika och har det lite olika beroende på var inom besöksnäringen man verkar, säger Mia Landin.
Magnus Christoffersson är ordförande i Camping Värmland och driver själv Frykenbaden i Kil:
– Vi är positiva och tror på sommaren. Men om inte norrmännen kommer över gränsen ser bilden annorlunda ut.