Hoppa till huvudinnehållet

Paralympiatravet - ett rent taktiklopp

Publicerad:
Elian Web efter vinsten i Paralympiatravet.
Elian Web efter vinsten i Paralympiatravet. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Det var frisk körning i de flesta V75-loppen på Åby under lördagen.

Huvudloppet Paralympiatravet var dock ett undantag då Elian Web fick bestämma i ledningen.

– Det kändes jättebra att de fick öppna första varvet så pass sakta, sa tränaren Katja Melko.

Elian Web är en utpräglad spetshäst och när Disco Volante strulade från sitt innerspår hade inte Elian Web något problem att ta sig till ledningen.

Väl där blev det ett rent taktiklopp när Jorma Konto tilläts att öppna det första varvet på 14,4. Därmed fanns de värsta hoten i rygg på innerspår och Cyber Lane från vinnarhålet var inte långt ifrån att speeda förbi på open stretch och efter ett lopp som trea på innerspår sköt Billie de Montfort till vasst tillsammans med Björn Goop.

Genom den här segern fick Elian Web en inbjudan till Elitloppet och med kombinationen startsnabb och en utpräglad spetshäst är han givetvis intressant där.

Dubbelt Färjestad

V75-3 var Paralympiastayern och här blev det en Färjestadsdubbel då Moni Viking vann före Enzo Am.

Moni Viking gjorde debut för Björn Goop och han imponerade något våldsamt. In i den sista kurvan hade Moni Viking mycket långt fram till ledande Prosperous och utmanande Enzo Am. Per Nilsson såg ut att sitta bakom vinnaren i utgången av den sista kurvan men då kastade Goop loss med Moni Viking.

Moni Viking flög fram över upploppet.
Moni Viking flög fram över upploppet. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Den norskfödde sjuåringen formligen flög fram över upploppet, han avslutade med 07,8/400 meter, och vann lekande lätt på den sanslösa tiden 12,4/3 200 meter.

– Moni Viking är en jätte, jättefin häst som har gått bra hela vintern i Paris. Han är bra helt enkelt, kommenterade Björn Goop.

Bengt Oltorp-tränade Enzo Am är också i toppform. Andraplatsen i ett långlopp bakom Vikens High Yield följdes alltså upp med en ny fin andraplats.

Moni Viking med segerkransen.
Moni Viking med segerkransen. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Just Vikens High Yield var en av tre vinnare från Robert Berghs stall på V75. Han vann från ledningen och till den positionen kom även Indra's Secret i ett tidigt skede.

Ivory di Quattro fick däremot attackera bakifrån då han vann den andra avdelningen efter ett lopp i tredje par utvändigt.

Samtliga av Robert Berghs vinnare har Love You som pappa och det har även Wild Love, som sprutade vasst till en knapp seger efter ett smyglopp i den femte V75-avdelningen.

Rödluvan inledde

Lovely Godivas Minne för femåriga hästar inledde V75-omgången och det blev favoritseger för Conrads Rödluva. Hon blev hängande i tredjespår inledningsvis men in i den andra kurvan kunde Örjan Kihlström köra henne till spets.

I spets blev det sedan lugna gatan en bit och även om Zaniah Bi avslutade rappt efter ett smyglopp och Vikens Fingerprint höll bra efter ett offensivt upplägg vann Conrads Rödluva enkelt.

– Hon var bra. Det var den andra starten för säsongen och hon är inte vässad och i toppform än. Det blev en tuff väg fram till ledningen i 10-tempo men sedan blev det lugna gatan en bit. Conrads Rödluva hade problem med korsförlamningar förra året och i år känns hon mycket bättre, sa tränaren Daniel Redén.

Före V75 kördes Solos lopp för kallblod. Här blev det en favoritseger för Odd Herakles men det är långt ifrån säkert att han vunnit om inte Roli Eld galopperat på upploppet.

Bakom Odd Herakles slutade Carl Johan Jepson tvåa med Troll Solen och Dagfinn Aarum blev trea med Ådne Odin.

Artikeltaggar

ÅbyBjörn GoopCarl Johan JepsonDagfinn AarumJorma KontioÖrjan KihlströmPer NilssonRobert BerghTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.