Moa ska bli doktor i astrofysik

Publicerad:
Redan som barn var Moa Skan intresserad av rymden. Nu är hon snart doktor i astrofysik med inriktning på solfysik. Foto: Malte Gruber

När hon var liten tryckte hon näsan mot tv-rutan och kollade in rymdfilmer och science fictionprogram. Hon demonterade också gamla radioapparater. I dag är Moa Skan, född i Stockholm, men uppväxt i Ölme, Kristinehamns kommun, doktorand i astrofysik, med inriktning på solfysik. Om fem år är hon doktor i ämnet och allt talar för att hon då lämnar Sverige.

– Tyvärr finns det inte så många jobb på det här området i Sverige. Jag hamnar nog i USA, Japan, Kanarieöarna eller i något större europeiskt land. Det blir spännande att se vad framtiden har att erbjuda.

Hon säger själv att vägen in till utbildningen har varit lite brokig.

– Faktum är att en fysiklärare i gymnasiet och ytterligare några personer på olika sätt påverkat mitt val att satsa på astronomi och fysik.

Specialiserad

Moa har specialiserat sin forskning och utbildning kring solens olika effekter.

– Det handlar om utbrotten på solens yta och i dess atmosfär. Till exempel koronamassutkastningar som ofta kolliderar med jordens magnetosfär, vilket orsakar störningar i jordens magnetfält och leder till geomagnetiska stormar.

Hon hävdar att den här typen av studier är oerhört viktiga eftersom de bland annat påverkar all typ av kommunikation på jorden. Många känner till att norrsken kan skapa vissa problem med radiokommunikationer.

Kan du tänka dig att solen slocknar. Så är fallet, men det är lång tid kvar innan det händer.
Kan du tänka dig att solen slocknar. Så är fallet, men det är lång tid kvar innan det händer. Foto: Malte Gruber

Solen försvinner

Solen ger oss energi via solceller, men Moa Skan kommer med ett besked som inte direkt berör oss i dag. Det handlar om något riktigt dramatiskt som händer långt fram i tiden.

– Om fyra miljarder år är solen borta. Till slut slocknar den, men vi som bor och lever på jorden behöver inte skrämma upp oss av detta eftersom det är så oändligt långt till den tidpunkten.

I dag är det jämställt i utbildningen i astronomi – astrofysik.

– Vi är en skön blandning nördar som jobbar med de här frågorna.

Men hur gör ni för att studera solens olika faser?

– Vid universitetet i Stockholm använder jag mig av ett teleskop som finns uppbyggt på Kanarieöarna.

Moa Skan i Ölme-dräkten
Moa Skan i Ölme-dräkten

Stor förening

Moa är också aktiv inom föreningen Astronomisk ungdom.

– I dag har vi 5 000 medlemmar och tillströmningen är god. Vi riktar oss till barn och unga i åldern 6 till 25 år. Det är oerhört många som fascineras av astronomi och rymdfrågor. Det finns också en rymdforskarskola.

Tror du att det finns liv därute i rymden?

– Det beror på vad du menar med liv. Att det finns tendenser till liv är tämligen säkert, men det betyder inte att du en morgon möter en "grön gubbe" när du är på väg till jobbet. Det handlar om helt andra saker.

Moa Skan tillsammans med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
Moa Skan tillsammans med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Vad blir nästa stora privata resa ut i rymden för oss jordbor?

– Jag skulle tro att den resan går till Mars. Mycket talar för detta.

Till en början tyckte Moa att det var läskiga uppgifter hon fick jobba med, men så är det inte längre.

– I dag har jag full förståelse för vad det handlar om.

Ofta anlitad

Moa Skan är ofta anlitad föredragshållare och deltar i olika radioprogram tillsammans med en lång rad rymdexperter.

– Det är alltid spännande att vara med och berätta om vad vi håller på med. Det är också glädjande att rymdfrågorna fått en allt större aktualitet bland politikerna. Rymdfrågorna är viktiga. De är en betydande del av framtiden.

Artikeltaggar

EkonomiKanarieöarnaMoa SkanÖlmeRymden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare