Göthe: Börja öppna Sverige igen!

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Nationell samling mot virus i all ära, men det är dags att börja öppna Sverige igen om inte tusentals livsverk skall gå till spillo och halva befolkningen drabbas, skriver Kjell Göthe.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
För att få fart på ekonomin måste staten ta ett större ansvar. Det är rätt att kräva detta eftersom den tar in ohemult stora avgifter och skyhöga skatter i normala tider från företagen och medborgarna, skriver Kjell Göthe.

Det är klart att i en svår coronakris gäller nationell samling. Men bara om besluten får brett stöd och godkänns av riksdagen på demokratins grundvillkor. Det måste vi hålla benhårt fast vid och därför var det bra att Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson sade ifrån på skarpen när statsministern ville ha fullmakt att agera fritt på egen hand. Vi befinner oss faktiskt inte i krig!

Viktigast nu är tvärtom att öppna upp Sverige igen så att de ekonomiska hjulen börjar snurra! Vi kan inte vänta tills konkursvågen kommer svepande likt en tsunami och människors livsverk faller som plockepinn-hus; dessutom med ännu högre arbetslöshet som följd. Riskpatienter kan alltjämt ändå vid behov fortsatt hållas isolerade.

I dag vill jag särskilt lyfta fram de små och medelstora företagen, eftersom så få av beslutsfattarna verkar lyssna på dem. Storföretagen betyder självfallet mycket för sysselsättningen och för exporten, som vi ju alla lever av. Men de mindre företagen är också så viktiga och de har en avgörande betydelse inte minst för landsortens välbefinnande.

Folkhälsomyndigheten med statsepidemiolog Anders Tegnell har synts nästan dagligen i tv, men har tyvärr fått få följdfrågor på sina besked. Det har sannerligen inte alltid varit lätt att hänga med i resonemanget. Plötsligt hette det att ”undantagstillståndet” bör gälla året ut. Det budskapet är synnerligen drastiskt och måste ifrågasättas! Men endast enstaka invändningar hördes, även vår statsminister teg, så vem styr egentligen?

Nationell samling mot virus i alla ära, men det är hög tid att öppna Sverige igen om inte tusentals livsverk skall gå till spillo och halva befolkningen drabbas. De lån som erbjudits företagare av S-MP-regeringen har ratats hittills därför att villkoren är för hårda och diffusa. Regeln att lånen bör betalas tillbaka inom några år, till hög ränta dessutom, och bara ges till ”långsiktigt livskraftiga bolag” gör till och med bankerna tveksamma.

För att få fart på ekonomin måste staten ta ett större ansvar. Det är rätt att kräva detta eftersom den tar in ohemult stora avgifter och skyhöga skatter i normala tider från företagen och medborgarna. Företagarna begär ett statligt stöd som motsvarar de senaste fem årens inbetalda löneavgifter, det låter som ett mer rimligt förslag.

Ett problem som kommit i blixtbelysning med coronaviruset är samhällets bristande krisberedskap och detta måste åtgärdas genast. 1991-1994 var Anders Björck (M) försvarsminister i ministären Bildt och kämpade hårt för försvaret (militära och civila). Dess andel blev då 2,44 procent av BNP och vår krisberedskap var mycket hög, inklusive lagerhållning av livsviktiga produkter. Då hade vi till exempel 36 militärsjukhus att ta till vid en kris.

Med statsminister Göran Persson (S) inleddes en kraftig nedrustning som fortsatte under statsminister Fredrik Reinfeldts (M) två alliansregeringar. I dag är försvarets andel av BNP därför endast 0,9 procent! Staten släppte även det samlade ansvaret att se till att vi håller nödvändiga beredskapslager vid kris eller krig.

– Har vi ett starkt militärt och civilt försvar så kan vi desto bättre hantera alla former av kriser, påpekade försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) i en riksdagsdebatt nyligen. Med det uttalandet träffar han mitt i prick. Försvarsberedningen, under ledning av ordföranden Björn von Sydow (S), förde ett liknande resonemang tidigare och satte det på pränt. Så nu gäller det verkligen att ta krafttag för att återställa ett förfärande misstag.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.