Det möjligas konst

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det är för trångt, hörni!
Foto: Johan Nilsson/TT
I måndags lade partiet Oberoende realister i Hagfors fram ett förslag om extra skyddsutrustning, som visir och skyddshandskar, till hemtjänstpersonalen. Det röstades dock ned av socialdemokrater och moderater i kommunens individ- och omsorgsutskott. Efter det uppstod en smärre folkstorm på social medier, som är lätt att förstå.

Motiveringen till avslaget var att man följer råden från kommunens tjänstemän, och förlitar sig på rekommendationerna från expertisen på Folkhälsomyndigheten. Och så är det. I det skenet var OR:s förslag populistiskt. Å andra sidan visar det på en oro och att man bryr sig om. Det är dock inte säkert att mer skydd skulle stilla oron. Det kan ju vara precis tvärtom om alla plötsligt skulle gå runt med olika sorters skydd. Det är en delikat balansgång.

Samtidigt så är det ett känt faktum att det råder stor brist på skyddsutrustning. Några större lager att ta av finns inte, så även om alla kommuner plötsligt bestämde sig för att ha till exempel munskydd och handskar inom hemtjänst och äldreboenden, så återstår frågan var de skulle komma ifrån. Misstanken närs att myndigheterna åtminstone delvis har gjort sina bedömningar utifrån tillgängligheten på skyddsutrustning, och då – helt naturligt – prioriterat att den kommer sjukvården till del. Man gör dygd av nödvändigheten.

Det är lite samma fenomen som spelar in när vi på en och samma gång tillåter krogar och kaféer att ha öppet, men samtidigt fördömer de som besöker inrättningarna, åtminstone om de inte har vett nog att hålla avstånden. Det kan ju synas lite patetiskt när självaste statsministern Stefan Löfven (S) i onsdags på en pressträff uppmanade folk att ta sitt ansvar och inte trängas. Bara två dagar senare stod hans inrikesminister Mikael Damberg (S) på scenen, nu tillsammans med den osannolika parhästen Anna König Jerlmyr (M), borgarråd i Stockholm, och tog i på skarpen mot de som trängs på huvudstadens uteserveringar.

Även i Karlstad och på andra håll i landet har det förekommit för mycket trängsel, vilket i och för sig inte är så konstigt när solen tittat fram. Anmärkningar har skett, och det är inte alltid krögarnas fel, som försöker glesa ut borden. Folk måste också själva ta sitt ansvar att inte klunga ihop sig för mycket. Annars hotar åtgärder om nedstängningar.

Men samtidigt så vill man inte heller att krogbranschen skall dö ut. Redan den 20 mars lät till exempel kommunledningen i Karlstad meddela att uteserveringarna kunde öppna. Men nåde er om det blir för trångt! Inte konstigt om folk blir förvirrade av de dubbla budskapen. De bygger i och för sig på vår svenska mer liberala linje, som ratat nedstängningar av samhället.

Månne finns det här också en pragmatisk sida om vad regeringen anser vara möjligt. De länder som stängt ned har också fått kompensera näringsidkare för intäktsbortfallet. Men hittills har ju den rödgröna regeringen, och finansminister Magdalena Andersson (S), inte velat ge några stora företagsstöd. Många får ju ändå ha öppet och kan tjäna pengar, tycks resonemanget vara, även om de inte ges möjlighet att tjäna så mycket. Det är ohållbart!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.