Volvo CE fortfarande lönsamt

Näringsliv
PUBLICERAD:
En kraftigt minskad försäljning av större entreprenadmaskiner har slagit hårt mot Volvo CE:s försäljning under årets första kvartal.
Bolagets resultat har försämrats, men beskrivs ändå som gott.
Volvo CE med verksamhet i bland annat Arvika gjorde ett rörelseresultat på närmare 2,7 miljarder kronor första kvartalet i år.
Foto: Tommy Andersson

Det är branschnätverket Entreprenad som rapporterar om resultatet. https://www.entreprenad.com/article/view/715293/fortsatt_god_lonsamhet_i_volvo_ce

– Det första kvartalet 2020 påverkades av samhällets åtgärder för att stoppa spridningen av covid-19-pandemin. Dessa började påverka vår verksamhet i Kina i februari och hade sedan en betydande påverkan på koncernen från mitten av mars, när vår globala leveranskedja bröts och produktionen stoppades i de flesta delar av vår verksamhet, säger Melker Jernberg, vd och koncernchef i Volvo Construction Equipment till entreprenad.com.

Stoppad produktion

I mars stoppade AB Volvo stoppar samtliga fabriker i Sverige och permitterade 20 000 anställda. Produktionsstoppet påverkar också Volvo CE i Arvika med 850 anställda.

Enligt entreprenad.com visar delårsrapporten att nettoomsättningen under årets tre första månader minskade med 17 procent till 20,148 miljarder kronor.

Rörelseresultatet stannade på 2,678 miljarder kronor, vilket företagsledningen är nöjd med under omständigheterna. Resultatet beskrivs som gott även om fjolårets första kvartal hamnade betydligt högre med 3,646 miljarder kronor.

Osäker framtid

Företagsledningen betonar dock enligt entreprenad.com att den närmaste framtiden är mycket osäker. Efterfrågan i bland annat Europa och Nordamerika har minskat ytterligare efter rapporttidens slut, men Melker Jernberg är trots det optimistisk.

– Vi kan ändå finna en trygghet i att våra kunder verkar i en bransch som har stor betydelse för samhället och att de produkter och den service vi erbjuder är vital för uppbyggnaden av en hållbar infrastruktur för framtiden.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.