Hoppa till huvudinnehållet

Vargen åter en hotad art

Publicerad:
Vargen är rödlistad och klassas nu återigen som en starkt hotad art i Sverige.
Vargen är rödlistad och klassas nu återigen som en starkt hotad art i Sverige. Foto: Tommy Andersson

Den svenska vargen klassas nu återigen som en starkt hotad art. På grund av inavel och illegal jakt.

I Artdatabankens nya rödlista över hotade arter har vargens status ändrats från sårbar, 2015, till starkt hotad 2020.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet som i onsdags presenterade den nya rödlistningen, skriver att vargen rödlistas på grund av en liten population.

Från att ha varit helt utrotad i Sverige under 1970-talet har invandringen av ryska vargar lett till att det funnits en stam på runt 300 vargar i landet under senare åren. Det har under några år också getts tillstånd till licensjakt på varg i vissa län, bland annat i Värmland.

Förändring

Gränsen mellan kategorierna sårbar och starkt hotad går vid 250 reproducerande individer.

– Den senaste inventeringen visade att det finns 305 vargar i Sverige. Man räknar med att 70 procent av dem är könsmogna. Det har inte hänt någon dramatisk förändring, men vargen hamnar nu precis under gränsvärdet, säger Henrik Thurfjell, SLU:s expert på ryggradsdjur.

Artdatabanken talar om två stora hot mot vargen. En försämrad genetisk status på grund av inavel. Och illegal jakt.

Tjuvjakten

– Vetenskapliga artiklar, framförallt från forskarna på Grimsö, beskriver att den illegala jakten på varg har ökat. Vi litar på dem, säger Henrik Thurfjell.

Tjuvjakten på varg måste stävjas, anser SLU. Inaveln minskas genom att vargen tillåts etablera sig söder om rennäringsområdet. Samtidigt som det sätts upp rovdjursstängsel i vargreviren.

– Dystra nyheter, kommenterar Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Nu måste den illegala jakten prioriteras av polisen. Och det krävs också mer resurser till landsbygden för att hantera problem som rovdjuren kan föra med sig.

Artikeltaggar

NyheterVargarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.