Offrar C och L företagen?

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det finns en majoritet i riksdagen för ett omfattande företagsstöd, men trots det så har det ändå inte hänt något. Den rödgröna regeringen bromsar. Kommer de svenska företagen att offras för att januaripartierna måste hålla sams?

De hittills presenterade stöden till företag i coronakrisens spår – som korttidspermitteringar, sänkta arbetsgivaravgifter, kreditgarantier och hyresstöd – är otillräckliga. Konkurserna har redan börjat och värre lär det bli, särskilt om det inte i närtid, helst redan i går, kommer betydligt mer omfattande stöd.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många sneglar på våra grannländer Norge och Danmark. Där har man infört ett omsättningsstöd som innebär ett direktstöd till företag som tappat en stor del av sin omsättning. Det är något som också Centerpartiet och Liberalerna förespråkar. Oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har också kommit med egna förslag som direkta företagsstöd, slopade arbetsgivaravgifter och möjlighet till heltidspermittering, även om gränserna och detaljerna kan skilja sig åt.

Tydligt är ändå att det därmed finns en majoritet i riksdagen för ytterligare företagsstöd. Moderatledaren Ulf Kristersson har sagt att han ämnar göra initiativ i riksdagen för att driva igenom förslagen. Detta eftersom det händer så lite från regeringssidan. Det sätter Centern och Liberalerna i ett prekärt läge eftersom de i och med januariöverenskommelsen är stödpartier till regeringen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jöken var en olycka på många plan, inte minst demokratiskt, men vem hade väl kunnat ana att dess existens skulle komma att riskera överlevnaden för många svenska företag, och hota landets ekonomiska framtid? För om C och L tar överdriven hänsyn till Jöken och låter regeringen dra benen efter sig när det gäller de företagsstöd som de själva anser nödvändiga, så har de grävt sin egen politiska grav. De backar redan i opinionen och L är långt under fyraprocentsspärren i den senaste mätningen från Novus.

Den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson (L) säger till Dagens Industri att "man får inte vara dumsnål i det här läget". Partiledaren Nyamko Sabuni säger att "vi har dagar på oss, inte veckor". Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger att om man inte tar sig an det här så kommer kostnaderna igen för a-kassa och arbetslösa. Och så är det.

Likväl avvisar C och L inviterna och håller fast vid att det är inom ramen för budgetsamarbetet med regeringen som man måste komma fram. Alltså att man sätter hopp att kunna pressa den motsträviga finansministern Magdalena Andersson (S) till eftergifter. Och av allt att döma pågår intensiva förhandlingar mellan januaripartierna om nya stöd. Men enligt en centerkälla till Dagens Industri går det trögt, och vederbörande är ytterst förvånad.

Det borde de inte vara. Det är tydligt att Socialdemokraterna inte förstår djupet och allvaret i företagskrisen. För finansministern säger i en intervju med Aftonbladet (22/4) vill hålla igen för att kunna göra en "rivstart" med stimulanser i ett "återhämtningspaket" efter krisen. Men utan företag finns lite att rivstarta, och stimulanserna hon talar om handlar mest om rödgrön politik.

Motiveringen för C och L att gå med på Jöken var att de skulle kunna driva liberal politik. Det betyder knappast att se på när det sker en massdöd av företag. Kan partierna och deras väljare leva med det?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.