Hoppa till huvudinnehållet

Live med Winnerbäck och Lundell

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har alltid vägrat att jämföra Ulf Lundell och Lars Winnerbäck, men när de släpper live från sina senaste turnéer samma dag, får man kosta på sig att åtminstone ställa konserterna invid varandra.

Winnerbäcks är hämtad från Globen i november och liknar den han gav i Karlstad i några dagar tidigare, med ett kompetent band och en stark blandning låtar, möjligen med lite mer Stockholmsprägel.

Lundell kryddade å sin sida sommarturnén med två julspelningar på Berns av vilka den första släpps nu.

Som vanligt med liveskivor saknar man ibland (den egna) närvaron men som hopp och tröst i isoleringen funkar det utmärkt. Lundell och Winnerbäck är hantverkare och här har Lundell ett försprång; vad man tycker handlar ofta om låtvalet. Vi får en fin Tre bröder, men saknar ändå sommarens Isabella.

Lundells konserter nuförtiden känns som ställningstaganden, de är rakare, hårdare och balanserar längs den vassa eggen, medan Winnerbäck mer eftertänksamt iakttar livet lite från sidan. Skillnaden märks även i pratet; Lundell har drivet, där Winnerbäck letar efter orden.

Även om lite av stämningen förloras på vägen är det fina dokument från två av våra största liveartister. Det tar vi tacksamt emot i dessa tider.

Bästa låt Lundell: Tre bröder

Bästa låt Winnerbäck: Utkast till ett brev

Artikeltaggar

KarlstadLars WinnerbäckNöje/KulturRecensionRockSkivorUlf Lundell