• idag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Katatonia - En vemodets ambassadör

Skivor
PUBLICERAD:

Katatonia

City burials
(Peaceville)

Stockholmarna närmar sig tre decennier under Katatonias banér. En vemodets ambassadör som sällan släpper något dåligt, men inte heller överraskar nämnvärt. Deras mörka melankoliska uttryck är sedan länge cementerat och den eviga ledarduon Jonas Renkse och Anders Nyström fortsätter att leda kvintetten med stilsäker fingertoppskänsla.

Nyskapandenerven är City burials akilleshäl, du som kan ditt Katatonia vet vad du får, men varför omvandla ett fungerande koncept. Nye Roger Öjersson uppvisar ett gitarrspel som ryggradar helheten tillsammans med redan nämnde strängbändaren Nyström. Även Renkses sånginsats bör nämnas och skapar välbekant hemtrevnad i en boning möblerad av metal, alternativ rock och proggig doom. Lyssnandet känns som balsam för öronen och albumets elva spår passerar hörselgångarna utan minsta påfrestning. Trots en genomgående flört med det trankila, ja nästan sävliga, så är ändå det bestående intrycket energifull respekt.

Bästa låt: Untrodden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.