Hoppa till huvudinnehållet

Hotellet gapar tomt – campingen kan ta igen

Publicerad:
Här, på hotellet i Årjäng, är beläggningsgraden runt 10 procent för tillfället.
Här, på hotellet i Årjäng, är beläggningsgraden runt 10 procent för tillfället. Foto: Peder Kaldal

Sommaren närmar sig med stormsteg. Campingar och hotell står i startgroparna för att ta emot turister.

Men för övernattningsställen längs gränsen är läget ett annat i år, med virus och stängda gränser.

För hotellet i centrala Årjäng är det inte så många gäster som det borde vara.

– Där har vi en beläggning på runt 10 procent, men värre är det i Charlottenberg. Där har vi en beläggningsgrad på dryga fem procent, ett tapp på nästan 90 procent jämfört med fjolåret, säger hotellägaren Patrik Ekman.

Strax utanför tätorten ligger Sommarvik camping som ännu inte kickat i gång sommarsäsongen, det gör man vid pingst och hoppas kunna köra för fullt vid midsommar.

– Bokningsläget är relativt bra, om än återhållsam. Men skulle gränsen vara stängd hela sommaren blir det tufft, men vi räknar med att den svenska turisttillströmningen ökar. Även om mycket hänger på vilka lättnader som kommer, säger Christer Fransson, styrelseordförande i familjeföretaget Sommarvik, som även äger en camping i Charlottenberg där gästerna nästan uteslutande är norrmän.

– Vi är starka inom norskt föreningsliv, men alla grupper är skjutna på framtiden. I Årjäng är ungefär 70 procent av gästerna från Norge.

Asien stor marknad

För hotellet är inte Norge den viktigaste marknaden, utan det är asiatiska turister som står för de flesta bokningarna. Framförallt i Charlottenberg.

– Den marknaden ser vi som förlorad, men har vi tur och världen är med oss kanske vi får släp i höst. Jag tror inte att juli–augusti kommer med fullt av resenärer från Asien, säger Patrik Ekman som är orolig för hur många turistoperatörer ska överleva fram till sommaren 2021.

Förlorande kunder går inte att ta igen säger Patrik Ekman, som är förvånad över de hotellkedjor som rear ut hotellrum.

– Det är tråkigt, för det betyder att man måste sälja två rum för att få en natt. Jag tycker att det är fel med en prisdumpning när det finns pengar att få, för betalningsviljan finns hos de som kan och vill bo.

På Sommarvik camping utanför Årjäng tror man att man kan ta igen kundtappet.
På Sommarvik camping utanför Årjäng tror man att man kan ta igen kundtappet. Foto: Peder Kaldal

Tar höjd för hösten

På Sommarvik inväntar man en gränsöppning och satsar i väntat på det på andra arrangemang, som ett yogaretreat under ett par dagar, men:

– Det ger inte den volymen som campingen ger, vi har stugor som behöver fyllas upp, säger Christer Fransson.

Hur kommer det gå om gränsen öppnar först i mitten av sommaren eller ännu senare?

– Bra ändå tror jag. Vi tar höjd för en intensiv höst och tror att vi kan ta tillbaka tappet under året. Säsongen kommer att bli längre i år. Bokningsläget är relativt bra om än återhållsam, säger han.

Artikeltaggar

ÅrjängCharlottenbergChrister FranssonNorgeNyheterPatrik EkmanSommarviks ABSommarviksgruppen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.