Bert Deivert: "Musik som rymmer de starka känslorna"

Publicerad:
Bert Deivert och Libby Rae Watson – i bakgrunden Eva Deivert, Berts fru – under en konsert tillsammans. Nu är deras musikaliska samarbete "She shimmy" ute. Foto: Privat

En smältdegel av stilar från olika delar av världen, musik som uttrycker de starka känslorna.

Den amerikanske bluesvärmlänningen Bert Deivert har gjort ett album tillsammans med Libby Rae Watson från Mississippideltat.

Det är ingen kärlekshistoria i vanlig mening, men väl en musikalisk sådan. De hittade varandra genom sin gemensamma passion för amerikansk musik från 1920- och 30-talet. Libby Rae Watson och Bert Deivert träffades i Mississippi men spelade tillsammans för första gången under fjolårets Bluesfest i Åmål.

– Jag ramlade över Libby på Facebook. Hon var med på en bild tillsammans med Sam Chatmon, en av mina stora hjältar, berättar Bert Deivert.

Den första bluesskivan han gjorde med mandolinen som huvudinstrument, "Taking Sam's advice", var en hyllning till Mississippimusikern som gick bort i början av 80-talet.

– När jag såg att Libby hade känt Chatmon, kontaktade jag henne omedelbart och hon berättade om honom. Hon spelar på samma sätt som han gjorde, så för mig var det väldigt spännande.

Foto: Eva Deivert

Munspelslegendar

Nu släpper duon det gemensamma albumet ”She Shimmy” som gästas av bland andra munspelslegendaren Charlie Musselwhite och Eric Bibb.

– Libby och jag har pratat om att göra en skiva tillsammans under många år, vi har många gemensamma vänner inom bluesscenen i Mississippi. Så jag bjöd över henne till Sverige och bokade en rad spelningar.

Libby Rae Watson är etablerad inom bluesen i Mississippideltat, så till den grad att hon bland annat har lotsat Bob Dylan till möten med några av de äldre blueslegendarerna.

– Hon känner alla, utbrister Bert Deivert som lämnade staterna för Sverige och Värmland redan 1974.

– Vi har samma musikaliska bakgrund, jag är 70 och hon är 65. Under tiden hon var här så fick jag idén om att spela in några låtar. Det blev 12 stycken, de som vi framförde på konserterna. Sedan har jag arbetat vidare med musiken i min studio.

På "She shimmy" ryms egna låtar blandas med klassiker från bland andra då deras hjälte Sam Chatmon.

– Jag har skrivit en låt och Libby flera. Vi har helt enkelt tagit låtar vi gillar. Den röda tråden är att alla hamnar inom countrybluesgenren. Den äldre stilen som var vanlig under 1920- och 30-talen i södra USA. Företrädesvis svart musik.

Flera av låtarna och framförallt stilen på musik är 100 år gammal, vad har den att säga oss i dag?

– Countryblues utgör en stor del av musikens rötter. Här ryms det som idag kallas roots och blues men också folkmusik och americana. Countryblues drar in influenser från det afrikanska, det skotska, det irländska, alla de här formerna av musik samlades i början av förra seklet. Det blev en väldigt rik och mångfacetterad fortsättning på musikens utveckling. Ur allt det här föddes blues, jazz och country. Den här musiken är tidlös.

Bert Deivert med sin 1939 Gibson L-0 blackie.
Bert Deivert med sin 1939 Gibson L-0 blackie. Foto: Eva Deivert

"Shimmy betyder dansa"

Med påtaglig entusiasm berättar Bert Deivert vad musiken betyder för honom personligen.

– Det är en upplevelse att ta del av hur man hanterar akustiska instrument och hur man använder sina röster, hur musiken ligger så nära de starka känslorna! För mig är inte blues bara nedstämd musik, det handlar inte alltid om att my baby left me. Det handlar om människor som jobbar hårt, som lever sina liv och vill ha fest på helgen. Ordet shimmy betyder dansa.

Albumets titelspår är skrivet av Libby Rae Watson och handlar om en kvinna som dansar en kväll på en juke joint i Clarksdale, Mississippi.

– Det är musik som med äkthet reflekterar samhällen i södra USA. Och många runt om i världen kan också relatera, musiken tilltalar väldigt många människor.

Havererade turnéplaner

Duon hade omfattande planer på att turnera i USA i samband med skivsläppet, men nu är allt inställt.

– Jag skulle ha varit i Mississippi just nu! Bland annat skulle vi spela på en stor festival i New Orleans, 400 000 brukar besöka staden under festivalen. Libby bor en och en halv timme från New Orleans längs med kusten, hon drabbades hårt av Katrina. Vi hade planerat några dagars semester då hon skulle visa mig trakten och träffa lokala musiker.

Trots de havererade planerna kan Bert och Libby glädja sig åt att deras album redan har uppmärksammats runt om i världen.

– Den har spelats på radion i Australien och England. Och i USA. I Sverige är det inte så lätt att nå ut med den här typen av musik, det finns inga renodlade americana-roots-blues-program längre.

När NWT når Bert Deivert befinner han sig i studion. En ny soloskiva är på gång, det blir hans 14:e. Han berättar att han tillhör riskgruppen för viruset och har isolerat sig helt sedan början av mars, träffar bara sin fru.

– På soloplattan samarbetar jag bland annat med en musiker från USA och en från Danmark, de bor båda i Spanien. Under de här konstiga tiderna är det fint att vi kan skicka ljudfiler via nätet. Men jag längtar efter att få komma ut och spela.

"She shimmy" finns ute nu.

Artikeltaggar

ÅmålAustralienBert DeivertBluesBob DylanCountrymusikDanmarkEric BibbFacebookMusikNöje/KulturSpanienUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare