• idag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Xcom Chimera Squad - Ett ljummet jubileum

Spel
PUBLICERAD:

Xcom Chimera Squad

Windows
Firaxis
Åldersmärkning: 16

Jag har älskat Xcom-serien ända sedan jag spelade en demo av första spelet i mitten av 90-talet. Den hotfulla atmosfären kröp under huden på mig, och spelet var genuint nervigt trots att det är ett långsamt turordningsbaserat strategispel med seriefigursliknande estetik.

Sedan dess har serien producerat ett antal fantastiska uppföljare, och allra bäst blev nog serien när den började om under Firaxis regi. Lagom till Xcoms 25-årsjubileum har man inte hunnit göra ett nytt, fullfjädrat Xcom-spel, men någonting ville de bjuda på – så istället får vi nu Chimera Squad.

Konceptet är ganska intressant. Spelet utspelar sig några år efter händelserna i Xcom 2, när kriget är slut och människor och rymdvarelser försöker börja om på ny kula och leva i fred med varandra. En viktig person för att freden ska vara mördas, och ditt jobb är att ta reda på vem som ligger bakom.

Spelmässigt är arenorna mycket mindre, och striderna är över väldigt snabbt. Din insatsstyrka består av storykaraktärer med olika personligheter och unika förmågor. Du kontrollerar inte heller hela din grupp på en gång. Istället blandas dina och fiendens drag i en specifik ordning. Detta gör taktiken ganska annorlunda gentemot ett typiskt Xcom-spel. Mycket handlar om att påverka så att rätt enhet får röra sig innan den får stryk, eller att ta kål på farliga fiender innan de får chansen att göra skada.

Tyvärr är det hela rätt tunt och det känns som en billig och hastigt ihopsatt liten titel, och saknar både utmaning och djup i längden. För den som inte kan få nog av den här sortens strategi är det en okej bagatell, men mer än så blir det aldrig.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.