Så påverkas ramadan av corona: "Viktigare att bevara liv"

Publicerad:
Ahmed Ataya är imam i Kristinehamn. Bilden är en arkivbild. Foto: Ingrid Ramberg/NKP Arkiv

Ikväll inleds muslimernas fastemånad ramadan. Själva fastan kan genomföras, men den avslutande festen, eid al-fitr, kommer inte att bli sig lik i år och i moskén har alla gemensamma moment varit inställda sedan början av mars på grund av coronaviruset.

– Att bevara människoliv är en av de fem nödvändigheterna inom islam, säger Ahmed Ataya, imam i Kristinehamn.

För de muslimer som väljer att delta i fastan är det ingen mat och ingen dryck från soluppgången till solnedgången som gäller. Vanligtvis brukar man ses i moskén för gemensam bön, tarawih, vid elvatiden på kvällarna under ramadan. Så blir det dock inte i år.

– Inom islam har vi de fem nödvändigheterna, vi verkar för att bevara liv, egendom, avkomma, sinnet och religionen. Det är de fem viktigaste sakerna inom islam. Oavsett regeringsbeslut angående folksamlingar med 500, 50 eller tre personer så måste vi ställa in gemensamma dyrkansmoment om det kan sprida viruset eller påverka på något dåligt sätt, säger Ahmed Ataya.

– I de coronatider som är just nu är det viktigare att bevara människoliv än att utföra de gemensamma bönerna, tillägger han.

Avråder från Eid-besök

Det betyder att han, redan innan regeringens förbud om stora folksamlingar på allmänna sammankomster, beslutade att ställa in alla gemensamma moment i moskén. Det gäller alltså alla böner, även de viktiga fredagsbönerna, aktiviteterna för barn om helgerna där man läser Koranen och pluggar arabiska, och eid al-fitr, festhögtiden som avslutar ramadan.

Högtiden brukar locka omkring 40 personer till moskén.

– Vi får göra det, men vi pratar inte om vad vi får, utan om att bevara människoliv och skydda samhället. Även fast några muslimer har sagt att vi kan använda munskydd och handsprit och ta med privata mattor så har jag sagt nej, det går inte, säger Ahmed Ataya.

Vidare förklarar Ahmed Ataya att eid al-fitr ofta firas med att umgås med familj och vänner och att hälsa på hos nära och kära. Han hoppas att alla kommer att ta sitt ansvar och avstå från det i år.

– Vid min sista predikan i slutet av februari rekommenderade jag alla muslimer att inte besöka varandra under högtiden, säger han.

"Kort kurs i krishantering"

Varje muslim kan förstås fortfarande genomföra fastan och be alla böner som hör till på egen hand, i hemmet. Ahmed Ataya förklarar att ramadan ligger skapligt fördelaktigt till tidsmässigt i år. Solen går ned innan nio på kvällen.

– Förra året var det 5 maj till 3 juni. I år är det mycket lättare än i fjol och förrförra året. Då var det nästan 20 timmar och nu är det 18 timmar.

Det kan verka påfrestande, men Ahmed Ataya påminner om varför muslimerna fastar:

– Det finns några mål och syften med fastan inom islam. Först kan man säga att fastan är en kort kurs i krishantering, hur man blir tålmodig och orkar mycket, man blir stark. Kroppen rensas också från bakterier när man håller sig några timmar utan mat. Och vi som fastar känner samma som fattiga, behövande personer över hela världen, de som inte har mat eller några pengar för att handla.

Precis som vanligt ska man förstås inte delta i fastan om man inte har de fysiska förutsättningarna för att klara av det.

– Det står i Koranen att om man inte orkar fasta på grund av sjukdom eller att man är jättegammal, så får man inte fasta, säger Ahmed Ataya.

Artikeltaggar

CoronavirusetislamKristinehamnNyheterRamadan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare