Polisen varnar för oseriösa hantverkare - Johan, 42, uppsökt av utländsk målare

Publicerad:
Johan Olsson på Hagalund i Karlstad varnar för utländska hantverkare som rör sig i området. Foto: Helena Karlsson

Mannen knackade på hemma hos Johan Olsson, 42, och ville måla om hans hus.

Nu varnar polisen för oseriösa hantverkare som försöker tvinga villaägare att anlita deras tjänster.

– Han försökte locka med ett bra pris. De har nog varit gatan runt här, säger Johan Olsson.

Det var i tisdags förmiddag som det ringde på dörren hemma hos Johan Olsson på Hagalund i Karlstad. Han var stressad eftersom han var sen till jobbet, men öppnade ändå dörren.

Utanför stod en man i 60-årsåldern som på engelska erbjöd sig att måla om Johans hus. När Johan tackade nej försökte mannen övertala honom genom att erbjuda ett lågt pris för jobbet.

– Jag var ganska stressad och var kortfattad så han gick iväg, inget otrevligt så utan han vände och gick, säger Johan Olsson.

Påstridiga

Men han är inte den enda i Karlstadsregionen som har kontaktas av engelsktalande hantverkare de senaste dagarna.

Både i Grums och på olika platser i Karlstad har villaägare varit tvungna att jaga bort påstridiga personer som försökt sälja in tjänster som takomläggning, plattläggning och ommålning av hus från sina trädgårdar.

Liza Gustafsson, 22, och hennes syster var på väg hem till bostaden på Kroppkärr i Karlstad i tisdags när de fick syn på en bil med brittiska registreringsskyltar och stora stegar på taket som körde sakta i villaområdet.

"Väldigt otrevliga"

Systrarna frågade vad männen höll på med:

– De var väldigt otrevliga men kunde inte svara på det, säger Liza Gustafsson.

Polisen varnar nu för oseriösa hantverkare efter att många villaägare vid tidigare tillfällen lurats av dem. Många gånger rör det sig om engelsktalande asfalt- och stenläggare med irländskt ursprung som försöker lura i första hand äldre personer.

– Man ska tänka på att inte låta dem göra något arbete utan en skriftlig offert, man ska inte ingå några muntliga förbindelser, säger Anette Naesström, chef för polisens bedrägerisektion i Värmland.

Polisen varnar

Hon varnar även för att betala i förskott, innan något arbete utförts:

– Alla är inte bedragare, men det händer att människor blir lurade. Man behöver absolut inte släppa in de här personerna, och de ska inte tjata till sig jobbet.

Johan Olsson har blivit uppsökt av utländska hantverkare så gott som årligen, men aldrig anlitat dem för något jobb.

– Jag tackar inte ja till något sådant där, det finns inte en möjlighet. Jag betalar hellre extra så jag vet att det blir ordentligt gjort, säger han.

Artikeltaggar

Anette NaesströmBrott & blåljusGrumsHagalund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare