Vad gäller när du blir sambo?

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Caroline Törnquist, familjerättsjurist.
Att flytta ihop är ett naturligt och lite småpirrigt steg i en relation. Är det alltid samma sak som att bli sambo? Vilka konsekvenser får det? Jag har ställt några frågor till familjerättsjurist Caroline Törnquist.

- När kärleken går in går vettet ut, säger man ibland skämtsamt. Jag möter dagligen människor som önskat att de orkat eller vågat tänka till i början av sin relation. Gör de inte det kan ena parten förlora stora summor och relationen kan få ett jobbigare slut än nödvändigt, berättar Caroline.

När räknas man som sambo enligt sambolagen?

- Sambolagen gäller två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Det finns alltså inget krav på att vara folkbokförda på samma adress för att anses vara sambos, fortsätter Caroline.

Lagens regler omfattar permanent bostad och det lösöre som köpts för gemensamt bruk. Det är alltså avsikten som är avgörande. Är det köpt för att användas tillsammans utgör det samboegendom och kan bli föremål för hälftendelning.

Vad händer om sambos gifter sig?

- Om de senare gifter sig gäller inte längre sambolagen, utan istället omfattas de av reglerna i äktenskapsbalken. Bland annat har gifta försörjningsplikt för varandra vilket inte sambor har. Det är stora skillnader både juridiskt och ekonomiskt mellan att vara gift eller sambo.

Går det att avtala bort sambolagen?

- Sambolagen träder in automatiskt. Om de själva vill bestämma över vad som ska gälla vid en eventuell separation måste sambolagen aktivt avtalas bort. Det görs med ett samboavtal som ska vara skriftligt. Jag rekommenderar att det upprättas och undertecknas i två likadana exemplar, så att båda har varsitt. Ingen registrering sker så förvara det på en säker plats, betonar Caroline.

Sambo har ingen arvsrätt. Finns det barn ärver barnen. Finns det inga barn ärver föräldrar, syskon och så vidare enligt svensk lagstiftning.

Är det något mer du vill lyfta fram?

- Var uppmärksam på vem som står som förmånstagare på din pensions- eller livförsäkring. Många har standardförordnanden, det vill säga make/sambo i första hand och barn i andra hand. Skulle det hända dig något är det alltså din sambo som får dessa utbetalningar och inte dina barn. Vill du ändra förmånstagare gör du det hos försäkringsbolaget där du tecknat försäkringen, avslutar Caroline.

Fotnot: Lasse Nilsson är krönikör för Dina pengar i Arbete & Ekonomi.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.