Spotify inför donationsknapp för artister

Nöje/Kultur | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Spotify inför en donationsfunktion. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Musiktjänsten Spotify inför en ny funktion för användare som vill donera pengar direkt till sina favoritartister, för att stödja dem under coronakrisen.

Funktionen, som heter Artist fundraising pick, innebär att artister och musikskapare som är knutna till tjänsten kan lägga till en donationsknapp på sin profilsida.

"Först och främst innebär funktionen att artister som vill samla in pengar för att stödja sig själva, sina band eller sin personal kan göra så via sin artistprofil på Spotify", skriver tjänsten på sin hemsida.

Det finns också möjlighet för artister att rikta en insamling till något av de stödinitiativen som redan har lanserats för musikindustrin.

Förra månaden höjdes röster från artister om att Spotify borde dela ut högre ersättning för strömmande låtar under den pågående krisen.

Spotify har tidigare fått hård kritik för sin ersättningsmodell för anslutna artister. Bland annat har världsstjärnan Taylor Swift kallat tjänsten för ett "experiment som inte kompenserar låtskrivare och artister på ett rättvist sätt".

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.