Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om extra skyddsutrustning röstades ner i Hagfors

Publicerad:
Förslag om extra skyddsutrustning i hemtjänsten röstades ner. Genrebild
Förslag om extra skyddsutrustning i hemtjänsten röstades ner. Genrebild Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vid ett extra sammanträde i individ- och omsorgsutskottet föreslog OR att hemtjänstpersonal ska ha visir och skyddshandskar vid all kontakt med vårdtagare. Men förslaget blev nedröstat.

– Tanken var att vi ville gå lite längre med att skydda våra äldre, sköra personer, men också skydda vår personal från smitta, säger Thony Liljemark (OR) ordförande i utskottet.

Idag använder vårdpersonal skyddskläder om en vårdtagare har corona eller har coronasymptom enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Orolig personal

Vid ett extra utskottsmöte i måndags yrkade Peter Åkerström (OR) att hemtjänstpersonal i Hagfors ska ha visir och skyddshandskar i alla kontakter med vårdtagare.

– Vi har ju fått en del signaler om att personal är oroliga även om de följer rekommendationerna. Vi har ju naturligtvis förtroende för riktlinjerna, men vårat yrkande var att vi ville snäppa upp en nivå till. Det var våran bedömning. Men det delade inte de andra, säger han.

Votering

Sten-Inge Olsson (S) yrkade ”att man som tidigare, följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kommunens profession inom området”.

Det blev omröstning om de båda förslagen. Med röstsiffrorna 3-2 gick S förslag igenom.

Thony Liljemark (OR) och Peter Åkerström(OR) röstade på sitt partis förslag.

Pernilla Boström (S), Sten-Inge Olsson (S) och Roger Brodin(M) röstade på S-yrkande.

Pernilla Boström motiverar sitt partis ställningstagande

– Vi följer ju expertisens riktlinjer och rutiner som Folkhälsomyndigheten och smittskydd och även professionen i kommunen. Vi jobbar med socialstyrelsens författning om basala hygienrutiner.

Ni tror inte att visir kan dämpa oron bland personal och vårdtagare?

– Vi tycker inte att det finns anledning att Hagfors kommun ska göra något annat än det som expertisen säger, säger Pernilla Boström.

På sammanträdet deltog också Maria Persson, socialchef, Isa Persson, medicinskt ansvarig sjuksköterska , Monica Davidsson verksamhetschef hemtjänst och Pernilla Haglund, verksamhetschef Säbo.

– I ärlighetens namn ska man också säga att våra tjänstemän var också på den linjen. De tyckte inte att det här skulle införas, säger Thony Liljemark.

Vad skulle det ha kostat att införa detta?

– Det är ju en kostnad. Men samtidigt vet vi att staten har aviserat att extrakostnader i samband med insatser mot covid-19 kan kommuner få tillbaka. I detta fall är kostnader inte viktiga i sammanhanget, säger Thony Liljemark.

Peter Åkerström framhåller också att OR lade förslaget för att vara förberedda för framtiden.

– Vi räknar ju med att vi ligger några veckor efter Stockholm. Vad som kommer framgent har vi ju ingen koll på.

Herrljunga kommun är den enda kommun i Sverige som infört visir för hemtjänstpersonal vid alla besök hos vårdtagare för att förhindra smitta av coronaviruset.

NWT har också sökt Sten-Inge Olsson(S) och Roger Brodin(M) för en kommentar.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenHagfors kommunMaria PerssonPeter ÅkerströmPolitikRoger BrodinSten-Inge OlssonThony Liljemark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.