Coronan får oss att upptäck nya arbetssätt

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Olov Öström, redaktör för Arbete & Ekonomi
Kan det finnas några positiva effekter av coronaviruset för arbetslivet? De flesta är förstås påtagligt negativa.
En positiv sida är att vi ser nya möjligheter att arbeta på.

Själv hör jag till den grupp av många som numer jobbar hemifrån. Vid det här laget är jag inne på fjärde veckan. Visst saknar jag arbetskompisarna och det sköna tugget på jobbet, om stort och smått, betydelsefulla frågor eller om banaliteter.

Blir uppslukad

På det stora hela är det ändå rätt bra att jobba hemma. Jag befarade först att jag skulle bli splittrad; börja jaga dammråttor, tvätta fönster, ta ur disk och småplocka vid sidan av det jag är satt att göra åtta timmar om dagen.

Så har det inte blivit. Det är närmast kusligt så uppslukad jag blir av jobbet. Jag får verkligen påminna mig om att göra den välbehövliga bensträckaren.

En annan icke föraktlig vinst är de uteblivna resorna till och från jobbet. Det spar tid och är bra för miljön.

Minskat affärsresande

Helt säkert kommer fler upptäcka att det finns andra sätt att jobba på än de vi traditionellt har hållit på med. Sannolikt kommer affärsresandet minska i framtiden till förmån för digitala möten. Både moder jord och företagens plånböcker borde gilla det.

Ann Bergman vid Karlstads universitet är expert på hur vi förhåller oss till att arbeta digitalt och vilken påverkan det har på vårt arbete och vårt privatliv. I det här numret av Arbete & Ekonomi berättar hon om sin forskning och ger samtidigt goda råd till hemarbetare hur vi ska förhålla oss i gränslandet mellan arbete och fritid.

Arbete & Ekonomi har också ett västvärmländskt tema. Från sidan 19 börjar reportagen från vår västliga del av landskapet. Där finns bland annat ett reportage om det lilla verkstadsföretaget Johlins med tre anställda som har skänkt värdefull sjukhusutrustning till det nya fältsjukhuset i Älvsjö.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.