Hoppa till huvudinnehållet

Vandrar för Majblomman

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se

Coronaviruset har gjort att majblommeförsäljningen ställs in i vår. Säffleborna Jörgen Nordmarker och Stefan Ferger arrangerar därför en pilgrimsvandring som man kan sponsra, där varje krona går till Majblomman.

Majblomman har sålts varje år sedan 1907, men nu stoppas försäljningen på grund av coronaviruset.
Majblomman har sålts varje år sedan 1907, men nu stoppas försäljningen på grund av coronaviruset. Foto: Majblommans Riksförbund

Behovet av Majblommans insamling har inte minskat för att försäljningen ställs in. Snarare tvärtom, då många föräldrar förlorar inkomster på grund av coronaviruset. I Säffle är Majblommans konto helt tömt.

– Jag som själv arbetat i skolans värld i så många år vet vilken stor skillnad Majblomman gör. Det är absolut inte några "värstinggrejer" som de flesta som ansöker om bidrag behöver hjälp med. Det kan handla om att ett barn ska få ett par hela skor. Jag tycker inte att det ska vara så i Sverige 2020, men så är verkligheten för många, säger Jörgen Nordmarker.

"Det är lätt att genomföra och det känns gôtt att kunna hjälpa till", säger Jörgen Nordmarker om vandringen. Arkivbild.
"Det är lätt att genomföra och det känns gôtt att kunna hjälpa till", säger Jörgen Nordmarker om vandringen. Arkivbild. Foto: Marina Johansson

Tillsammans med vännen Stefan Ferger promenerar han ofta, och de kom på tanken att arrangera en vandring till förmån för Majblomman. En grupp om elva personer ska vandra pilgrimsleden från Ekenäs till Säffle – 45 kilometer – och den som vill sponsrar en enskild deltagare med en valfri summa per kilometer.

– Alla kan vara med. Skänker man en krona per kilometer blir det 45 spänn, två kronor blir 90 och så vidare. Beloppet swishar man sen till Majblomman i Säffle.

Man siktar på att genomföra vandringen den 2 maj, men det kan bli ett närliggande datum beroende på väderleken.

För att kunna hålla ihop gruppen är det ett begränsat antal deltagare som kan vara med och gå.

– Men det här är ju ett koncept som går att utveckla. Förutom att vi gärna vill ha många sponsorer, ser vi gärna att fler gör liknande event, säger Jörgen Nordmarker.

Artikeltaggar

EkenäsFamiljJörgen NordmarkerNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.