Hoppa till huvudinnehållet

Kolonin leder in konsten på nya spår i viruskrisen

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Sara Falkstad i föreningen Kolonin i Arvika ser till att konsten hittar ut till befolkningen, även i coronatider.
Sara Falkstad i föreningen Kolonin i Arvika ser till att konsten hittar ut till befolkningen, även i coronatider. Foto: Linus Carle

Konst sedd genom glaset i ett skyltfönster och vernissage via datorn eller läsplattan. När virustiderna sätter upp hinder, hittar kulturupplevelserna nya vägar.

Kulturföreningen Kolonin i Arvika är en av nytänkarna.

I Kolonins skyltfönster låter Arvikakonstnären Helene Karlsson just nu en installation växa fram. Hon började sitt arbete där under måndagen och på fredag, den 24 april, är det vernissagedags - via nätet.

Det är Kolonins första digitala vernissage, men inte dess första digitala arrangemang. I mars och april har föreningen hållit två digitala öppen-scen-tillställningar, med deltagare och publik spridda över världen.

– Det har gått jättebra. Vi hade planerat att köra ett open stage i månaden, och när corona kom bestämde vi att vi kör det digitalt istället, berättar Sara Falkstad i föreningen.

– Det blev fint. Man får verkligen känslan av att det är ett arrangemang och en känsla av gemenskap, när det är i realtid och man ser fantastiska framträdanden!

Öppet dygnet runt

Nu ska det alltså också bli en digital konstpremiär.

– Man får fixa sitt bubbel och sina salta pinnar själv, sen är det bara att klicka och börja titta, säger Sara Falkstad.

Själva konsten kan dock ses även i verkliga livet, om än bakom fönsterglas. Kolonin har redan före coronavirusets intåg använt sig av ett skyltfönster för utställningar.

– Det passar ju extra bra nu - ett pandemivänligt galleri! säger Sara Falkstad.

Utställningen i skyltfönstret har alltid öppet, dygnet runt, alla dagar i veckan, och Sara hoppas att många som är ute på promenad ska stanna till för att titta och prata.

Helene Karlsson är först ut med digital vernissage hos Kolonin i Arvika.
Helene Karlsson är först ut med digital vernissage hos Kolonin i Arvika. Foto: Tommy Grenhage

Into the comfort zone heter konstverket som byggs upp där nu i veckan av konstnären Helene Karlsson. Det är högaktuellt verk.

Sara Falkstad beskriver det som en undersökning av "hur vi kan förbli människor när vi inte kan vara tillsammans. Hur kan vi förbli en gemenskap med människorna runt oss och före oss, när marken under oss rämnar? Vilka trådar håller, och vilka går av?"

I Kolonins skyltfönster i Arvika växer en installation av Helene Andersson fram.
I Kolonins skyltfönster i Arvika växer en installation av Helene Andersson fram.

Hon tror Helene Karlsson sätter fingret på en del av de saker som vi kan ha lärt oss av corona-tiden.

– Vad är det vi saknar? Vi ser nu vikten av mötet. Det tycker jag vi ska dra lärdom av. Det är klart att vi också lärt oss att jobba digitalt och på så sätt öppna upp för hela världen, men det är inget man vill göra för alltid, bara, säger Sara Falkstad.

Samtal om konsten

De tankarna och fler därtill kan lufta i samband med den digitala vernissagen på fredag. Då kommer Hertha Hanson att leda ett samtal med konstnären och de digitala deltagarna kring verket.

Den som vill vara med på den digitala konstpremiären klickar på en länk som kan nås via Kolonins hemsida.

Utställningen pågår till och med den 6 juni.

Artikeltaggar

ArvikaHelene KarlssonKoloninKonstNöje/KulturSara Falkstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.