Zynapps grundare och huvudägare Mikael Solberg sa att de lagt 85 miljoner på att utveckla appen.
Konkursförvaltaren fick 100 000 när den såldes
Större än Facebook. 100 miljoner användare.
Så lät det i oktober 2015 när kommunen berättade att Gamla Stadshuset skulle säljas till it-bolaget My Life Diary, som sedan blev Zynapp.
Gick inte
Det gick inte som planerat. Det blev konkurs. Och Stadshuset står fortfarande tomt.
Lanseringen av appen försenades flera gånger. Försäljningssuccén uteblev. Till slut ledde interna stridigheter i bolagen - det som ägde appen och det som strax efter försäljningen tog över som Stadshusets fastighetsägare - till att halva styrelsen i Zynapp avgick.
Den 24 september ifjol var konkursen ett faktum.
13 anställda och ett antal konsulter blev av med sina jobb.
Nästan ingenting
Av de 85 miljoner som enligt uppgift lagts ner i utvecklingskostnader fanns nästan ingenting kvar.
Tillgångarna i konkursboet värderas till 718 000. Lite kontorsutrustning och ett plussaldo på skattekontot. Plus appen, den tekniska plattformen.
Värdet på denna immateriella rättighet är enligt konkursförvaltaren advokat Hans Renman 100 000 kronor.
– Appen, de immateriella rättigheterna är sålda, säger Hans Renman som inte vill berätta vem köparen är.
– De har bett mig att inte avslöja det.
Ett företag i it-branschen som arbetar med mjukvara är allt vi får veta.
Skulderna 14,6 miljoner
Skulderna i boet var sammanlagt 14,6 miljoner. Förutom anställa och konsulter är det Almi som förlorat mest på Zynapps konkurs, nästan 5 miljoner.
Samt 50-talet privatpersoner och bolag som hade aktier i Zynapp. Strandgården i Stockholm var störste ägare med 22 procent, Saltis AB hade 15 procent och tidigare vd Thomas Wenngren 11 procent.
Zynapp tjänade aldrig några egna pengar. Bolaget var beroende av löpande kapitaltillskott. Det gjordes ett flertal nyemissioner, den sista på 100 miljoner förra våren misslyckades.
Inte fanns
Konkursförvaltaren "antar" att det fanns ett betydande marknadsvärde i plattformen fram till sommaren 2019:
"...då det kunde konstateras att marknadens och befintliga aktieägares intresse i att i tillräcklig utsträckning investera i konkursbolaget inte fanns kvar".
Zynapp ägde inledningsvis 100 procent i fastighetsbolaget som köpte Stadshuset.
Värdeöverföring
Men aktierna såldes snabbt efter affären, för att finansiera utvecklingsarbetet med appen. Fastighetsbolaget som nu äger Stadshuset påverkas därför inte av konkursen i Zynapp.
– De ekonomiska problemen i bolaget uppstod inte förrän under 2019, skriver konkursförvaltaren i förvaltarberättelsen och fortsätter:
– Därför finns det inte skälig anledning att anta att avyttringen av aktierna kan medföra skyldighet för någon att återbära olaglig värdeöverföring eller annan olaglig utbetalning eller betala skadestånd till konkursbolaget.