Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen lär ladda om efter förlusten

Publicerad:
Mikael Damberg (S) med magasin.
Mikael Damberg (S) med magasin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringens vanvettiga förslag att vapenmagasin skall göras tillståndspliktiga röstades i torsdags slutligen ned av riksdagen. Av den bantade riksdagens 55 ledamöter var det enbart Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets 23 ledamöter som röstade för att genomföra förslaget.

Riksdagens omröstning är en seger för det sunda förnuftet och en förlust för oärlig politisk argumentation. Det senare är förvisso något den rödgröna regeringen har visat sig återkomma till gång efter annan, nu senast i fråga om förslaget om utökade maktbefogenheter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har försökt göra gällande att lagändringen måste göras för att Polisen skall kunna beslagta magasin från grovt kriminella. Om så var fallet vore det en skandal eftersom Polisen redan gör detta med hög frekvens. Reglerna finns i rättegångsbalken kap 27 § 1 samt brottsbalken kap 36 § 3 och är vad som även möjliggör för Polisen att beslagta andra sorters föremål som inte heller är licenspliktiga såsom soft air guns, kofötter, rånarluvor och så vidare.

Den otydlighet som påstås finnas kring reglerna beror helt enkelt på bristen på rättsfall. Kriminella överklagar inte beslut om att deras magasin tas i beslag, de skaffar ett nytt.

Att göra vapenmagasin tillståndspliktiga skulle inte påverka kriminella det minsta. Deras modus operandi är som bekant att ignorera lagen, inte att lyda den. Fördelen ur de kriminellas perspektiv är dessutom att såväl vapen som magasin och ammunition är så lättillgängligt på den svarta marknaden att de inte behöver bry sig det minsta om hur vapenlagarna ser ut.

Detta gör även att de inte är särskilt intresserade av jaktvapen. Till skillnad från de insmugglade vapnen är jaktvapen dåligt lämpade för kriminella aktiviteter. Detta visades senast när ett vapenskåp som stals i februari i Bergsviken, söder om Piteå, återfanns en månad senare i skogen. Piteå-Tidningen rapporterade att skåpet hade skurits upp i skogen, men alla jaktvapen fanns kvar (31/3).

Regeringen har gjort det till något av en specialitet att föreslå hårdare vapenlagar med hänvisning till att de behövs för att sätta dit kriminella och att de knappt skulle påverka legala vapenägare. Det är en lika stor lögn varje gång.

Även Försvaret hade drabbats. Detta klargjordes i remissvaret från 2018. Om en soldat skulle tappa ett magasin under en övning, en inte helt otänkbar situation, skulle hela övningen behöva avblåsas tills magasinet återfunnits. Detta hade säkert tagits upp även i de senare remissrundorna om regeringen då inte underlåtit att inkludera Försvarsmakten.

Därutöver är de återkommande försöken att göra vanliga människor till brottslingar i onödan beklämmande. Hade regeringens förslag gått igenom skulle den gamla änka vars make efterlämnade sig vapen som såldes men så blev ett magasin kvar plötsligt inte bara anses ha begått ett brott. Hon skulle få göra en volta på kåken. Avståndet från antimakassar till galonbritsar har aldrig varit kortare.

Räkna dock med att regeringen återkommer i ärendet. Mönstret går vid det här laget igen. Om något år kommer ett större paket med förslag där detta lär ha bakats in igen. Förr i tiden betydde riksdagens nej att ett förslag inte återkom i närtid. De dagarna är förbi och Socialdemokraternas misstro mot laglydiga vapenägare är obestridligt.

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenJaktLedareMikael DambergPolisenRegeringenSocialdemokraternaSportskytteVapenVapenbrott