Hoppa till huvudinnehållet

Marit Kapla tar hem ännu ett debutantpris

Publicerad:
Marit Kapla har redan fått Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Nu prisas hon även av föreningen Värmlandslitteratur.
Marit Kapla har redan fått Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris. Nu prisas hon även av föreningen Värmlandslitteratur. Foto: Pontus Lundahl/TT

Marit Kapla prisas - igen. Nu får hon föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för 2019.

Samtidigt prisas Maria Lilja, som skrivit en skönlitterär bok om Sigge Stark.

Världsbokdagen stundar och det är en dag då Värmlandslitteratur brukar dela ut sitt debutantstipendium vid ett evenemang på stadsbiblioteket i Karlstad.

Någon utdelning blir det inte på just den dagen i år, men visst har föreningen författare att lyfta fram för kulturgärningar.

Debutantpriset 2019 på 10 000 kronor går till Marit Kapla, författare till den lovordade boken Osebol. Motiveringen lyder:

"I en värmländsk by i avfolkningsbygd, tillika sin egen hembygd, har författaren med stor känslighet och i koncentrerad form fångat poesi, filosofi och livets vardagligheter ur människornas egna berättelser. Som läsare förflyttas man in i Osebols egen värld och för en stund blir denna by världens mittpunkt."

Bok om Sigge Stark

Föreningen Värmlandslitteratur har också beslutat om ett hedersomnämnande. Detta får Maria Lilja som skrivit ett skönlitterärt porträtt av författaren Signe Björnberg, alias Sigge Stark, som under en stor del av sitt liv levde på gården Mannikhöjden norr om Filipstad.

Sigge Stark hette egentligen Signe Björnberg och var en populär, men ganska utskälld författare på sin tid.
Sigge Stark hette egentligen Signe Björnberg och var en populär, men ganska utskälld författare på sin tid. Foto: -

"Med stor lyhördhet och klarsynthet tecknas ett mycket personligt och komplext porträtt av författaren Signe Björnberg alias Sigge Stark. Författaren lyckas i romanen ”Signe & Sigge” vidga bilden av en av Sveriges, under flera decennier, mest lästa författare. Ett livsöde som berör." står det i motiveringen.

Inget scenprogram

Jruyn har bestått av Mirja Berggren samt styrelsemedlemmarna i Föreningen Värmlandslitteratur Stefan Crona, Daniel Skogman och Gun Berger.

"Liksom de flesta arrangemang är även världsbokdagen inställd, åtminstone på scen. Men fira kan vi väl ändå. Diplom till våra pristagare kommer att delas ut vid ett senare tillfälle", lovar Gun Berger från föreningen i ett mejl till NWT.

Artikeltaggar

FilipstadFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareKarlstadLitteraturMarit KaplaNöje/KulturOsebolSigne BjörnbergVärldsbokdagen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.