Hoppa till huvudinnehållet

Åter på brottsplatsen efter deckardebuten

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström har fått en pangstart med sin deckardebut. Häromdagen besökte de Tynäsudden, som är en av de viktiga miljöerna i boken.
Peter Mohlin och Peter Nyström har fått en pangstart med sin deckardebut. Häromdagen besökte de Tynäsudden, som är en av de viktiga miljöerna i boken. Foto: Lena Richardson

Det blåser friskt - och ganska kallt - ute på Tynäsudden på Hammarö, men mest är det medvind just nu för författarna Peter Mohlin och Peter Nyström. De har fått en pangstart med sin gemensamma deckardebut "Det sista livet".

Nu jobbar de redan med nästa bok - och visst återvänder de till brottsplatsen.

Peter och Peter kommer till Tynäs med ett filmteam i släptåg. Här ska göras inslag för bokförlagets webb och även lockande videohälsningar till ljudboksförlagets läsare. Blåsten friskar i och de ser till sist ganska frusna ut där de står, huttrande, strax bredvid den vilt skvalpande Vänern.

– Tynäs, tagning sju...

De klagar dock inte. Tvärtom är det glädje och värme den dynamiska deckarduon utstrålar.

– Det är ju en pojkdröm att vi får göra detta! säger Peter Mohlin.

Boken var nära att blåsa bort ute på Tynäs.
Boken var nära att blåsa bort ute på Tynäs. Foto: Lena Richardson

Etta på listan

Deras debutbok släpptes i början av april och det har varit en spännande och glad tid sedan dess.

– Vi är jätteglada, boken har fått ett fantastiskt mottagande. Den går jättebra på strömningstjänsterna, den har varit etta på Storytel och ligger högt på Bookbeat också, och det är tuff konkurrens, säger Peter Mohlin.

Skriver på nästa

Inslagen som gjordes under dagen i Karlstad och på Hammarö handlar om den första boken, men själva är Peter och Peter redan inne på nästa del i det som ska bli en hel serie om deras deckarhjälte John Adderley.

– Kreativt är vi väldigt inne i bok två nu. Vi sitter hemma och skriver på den och pratar mycket om den, säger Peter Mohlin.

– Den andra boken tar vid där den första slutar, säger Peter Nyström.

Peter Mohlin och Peter Nyström håller sig kvar på Hammarö och Karlstad när de fortsätter sin deckargärning med nästa bok om John Adderley.
Peter Mohlin och Peter Nyström håller sig kvar på Hammarö och Karlstad när de fortsätter sin deckargärning med nästa bok om John Adderley. Foto: Lena Richardson

De har kontrakt på en bok till men både de själva och förlaget har ambitioner om mer än så.

– Vi håller på så länge vi tycker det är roligt! säger Peter Nyström.

– Vi har idéer för både bok tre och fyra också, inflikar Peter Mohlin.

"Vårt universum"

Och, avslöjar de, de håller sig kvar i Värmland, med sin svenskamerikanen John.

– Det kan vi nästan lova, att vi kommer att vara alltid. Det är här vi skapat vårt universum, säger Peter Nyström.

Nog för att John försökt att dra iväg åt andra håll, men:

– Det är alltid något som håller honom kvar.

Tystnad tagning... Deckarduon återvände till brottsplatsen för att göra filmsnuttar åt bokförlaget.
Tystnad tagning... Deckarduon återvände till brottsplatsen för att göra filmsnuttar åt bokförlaget. Foto: Lena Richardson

Möjligen kan det bli någon utflykt till duons hembygd Åmål i kommande böcker, men de är nöjda med valet av spelplats för dramatiken.

– Värmland är ett bra varumärke också, känt för natur och älgar. Det är bra om man ska sälja böcker i Tyskland tänker vi lite slugt! säger Peter Mohlin och skrattar.

Värmländska landmärken

Framför allt är det dock de kreativa möjligheterna de ser.

– Det finns många spännande platser att jobba med här, säger Peter Mohlin, och i nästa bok kommer vi att ha med många kända landmärken i Karlstad.

Men är ni inte lite sugna ändå på att låta John återvända till USA... då kan ni ju åka till New York och göra research nästa gång!

– Den ska ges ut i USA också, så vi kanske får åka dit ändå! säger Peter Mohlin glatt.

Peter Mohlin och Peter Nyström har redan planer för ytterligare tre böcker om sin svenskamerikanske deckarhjälte.
Peter Mohlin och Peter Nyström har redan planer för ytterligare tre böcker om sin svenskamerikanske deckarhjälte. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ÅmålDeckareFörfattareHammaröKarlstadLitteraturNöje/KulturPeter MohlinStorytel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.