Hoppa till huvudinnehållet

Pennerborn: Söker det optimala – barndomen präglade mig

Publicerad:
Skogen är underskattad, tycker FBK-tränaren Johan Pennerborn. Här tillbringar han en hel del tid nu, som delvis permitterad. Men nästan all fokus är inriktad på nästa säsong redan nu. På papperet är Pennerborn SHL:s bäste tränare senaste två åren - men inte ens det är han nöjd med.
Skogen är underskattad, tycker FBK-tränaren Johan Pennerborn. Här tillbringar han en hel del tid nu, som delvis permitterad. Men nästan all fokus är inriktad på nästa säsong redan nu. På papperet är Pennerborn SHL:s bäste tränare senaste två åren - men inte ens det är han nöjd med. Foto: Helena Karlsson

Med placeringarna etta och tvåa i grundserien skulle Johan Pennerborn kunna titulera sig "SHL:s bäste tränare" de två senaste säsongerna. Det gör han inte.

– Jag blir aldrig nöjd. Jag söker det optimala. Vi ska ta SM-guld förr eller senare, men inte ens då är jag helt nöjd. Jag fick cykla fyra kilometer enkel resa till skolan i ur och skur i årskurs fyra, fem och sex. Det fanns ingen som kunde köra mig. Det stärkte och präglade mig, och lärde mig att alltid vara beredd att betala priset, berättar han.

Sökandet efter det optimala präglar just nu FBK-tränarens arbete även inför nästa säsong. Fast bara på deltid än så länge.

Johan Pennerborn och hans tränarkollegor är permitterade till viss del. Det innebär lite mer fritid än normalt som en konsekvens av coronakrisen.

– Skogen är underskattad. Där trivs jag och där är jag ofta. Sedan gillar jag att arbeta med kroppen och jobba med huset vi köpte för tre år sedan. Nu har jag fixat en ny stenläggning på framsidan. Annars lever jag efter de direktiv vi fått. Jag åker mellan jobbet och hemmet.

Utbildad snickare

Pennerborn är faktiskt utbildad snickare och troligen en av SHL:s händigaste tränare. I konkurrens med Tommy Samuelsson, som också jobbat som snickare.

– Jag har mitt yrkesbevis som snickare liggande i någon låda här hemma. Jag jobbade som snickare en tid men det blev för jobbigt att kombinera hockeyspelandet med arbetstiden sju till fyra, så jag lade hammaren på hyllan, berättar Pennerborn.

Hur ser din arbetsvardag ut just nu?

– Vi håller på med en genomgång av alla spelare och reviderar hela vårt ramverk där spelet är kärnpunkten.

Hur påverkas ditt arbete av att du är permitterad under viss tid?

– Visst påverkar det, men inte lika mycket som det förstås skulle ha gjort under säsongen.

Vad saknades i vinter som du vill se förbättras?

– Passningar i urspelsfasen. Vi tog steg tillbaka defensivt jämfört med säsongen innan. Då steppade vi upp. Men nu släppte vi in solklart många fler mål och gav bort fler chanser. Jag vill se en striktare defensiv. Det jobbar vi mycket med i ramverket nu.

Hur delaktiga är ni tränare i försäsongsträningen

– Vi har en fortlöpande dialog med fystränarna och är med på de individuella genomgångarna med killarna, där det skapas en platå för vad var och en att ska jobba med. Vi vet ju vad de behöver träna extra på.

Hur ser lagbygget ut så här långt?

– Det ser bra ut, ungdomligt med stor utvecklingspotential. Att utveckla ingår också i tränarjobbet. Våra nyförvärv Olle Lycksell och Jakob Peterson är killar i rätt ålder för att få sina genombrott nu. Målvaktssidan förändras när vi nu har två unga målvakter.

FBK-tränare Pennerborn söker alltid det optimala. Han skulle inte ens bli helt nöjd ens efter ett SM-guld.
FBK-tränare Pennerborn söker alltid det optimala. Han skulle inte ens bli helt nöjd ens efter ett SM-guld. Foto: Mikael Lindblom

Säg att ni lyckas få hit Jonathan Dahlén, Markus Ljungh eller Albin Lundin, som alla är heta rykten. Blir det break-even med förlusterna av "Lilliz" Nilsson och Linus Johansson då?

– Nej. Visst jobbar vi på att få in en spelartyp som "Lilliz". Men en spelare med hans grenspecifika egenskaper kommer vi inte att hitta. Dahlén? Han har inte spelat i SHL än men visst vore det fantastiskt spännande att få se honom göra det!

Vad behöver ni få in ytterligare för att du ska bli nöjd?

– En förlängning med Per Åslund och en kompetent forward/center.

Händer det att du dissar namnförslag som Peter Jakobsson kommer upp med?

– Jodå det har hänt, fast inte i närtid. Vi har högt i tak. Vi är inte alltid överens men vi har lärt oss att skilja på sak och person.

Har du lämnat över en egen önskelista?

– Nej, så funkar det inte. Vi har en fortlöpande dialog.

Har det hänt när du legat på din kammare att du funderat över hur långt det kunde ha burit i vinter?

– Självklart. Jätteofta! Jag säger inte att vi hade vunnit guld. Vi kunde även ha åkt ut redan i kvarten. Men vi hade jobbat för att få en vass slutprodukt och det var vi på väg att lyckas med. Jag minns att jag sa till mig själv under sista hemmamatchen mot Djurgården: "wow, vi är jäklar på rätt väg"! Fast allt det där, och även nästa hockeysäsong, är av sekundär betydelse. Det överlägset viktigaste nu är att vi blir av med coronaviruset.

"Lilliz" Nilssons grenspecifika egenskaper går inte att ersätta, enligt Pennerborn.Men det ständiga dränaget av toppspelare som "Lilliz" oroar inte FBK-tränaren lika mycket som problemen med nyrekryteringen.
"Lilliz" Nilssons grenspecifika egenskaper går inte att ersätta, enligt Pennerborn.Men det ständiga dränaget av toppspelare som "Lilliz" oroar inte FBK-tränaren lika mycket som problemen med nyrekryteringen. Foto: Tommy Pedersen/TT

Återigen lämnar många bra spelare Sverige. "Lilliz" och Linus är två. Riskerar SHL att bli en B-liga i framtiden? Hur ska utvecklingen bromsas?

– Jag är mycket mer orolig över problemen med nyrekryteringen. Vi i Karlstad är lyckligt lottade, men ute i Värmland har de det väldigt tufft, Och inte bara där. Här behövs krafttag. Hockeyn måste blir mer tillgänglig med låneutrustning, med en atmosfär och glädje som lockar fler barn.

Är det något du ångrar under säsongen?

– Ja, att jag drog på mig mitt livs första utvisning som tränare under CHL-matchen i Ambri. Det var väldigt onödigt.

Att göra Gustav Rydahl till center igen är Johan Pennerborns enskilt bästa beslut under säsongen, tycker han själv. Och sättet på vilket tränarna lät Albert Johansson (i förgrunden) växa in i SHL blev också lyckosamt.
Att göra Gustav Rydahl till center igen är Johan Pennerborns enskilt bästa beslut under säsongen, tycker han själv. Och sättet på vilket tränarna lät Albert Johansson (i förgrunden) växa in i SHL blev också lyckosamt. Foto: Tommy Pedersen/TT

Vilket var ditt enskilt bästa beslut?

– Att jag pratade med Gustav Rydahl om att ta en roll som center, det föll väldigt väl ut. Detsamma när Martin Johansson tog sin centerroll. Han såg jättebra ut i början av säsongen. Tyvärr blev han skadad. Sättet som vi lät Albert Johansson växa in på blev också väldigt lyckat.

Har ni klart med träningsmatcherna nästa säsong?

– Vi ska spela fem träningsmatcher. I mitten av augusti åker vi till Zug och spelar två matcher. Sedan är vi med i Strömstad Hockey Classic igen och möter Frölunda och Leksand i slutet av augusti. Ytterligare en träningsmatch ska in. Sedan startar CHL första helgen i september. Men allt hänger i luften just nu. Vi vet ju inte ens om vi kan spela hockey i höst, men måtte det bli så!

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGereon DahlgrenIshockeyJohan PennerbornJonathan DahlénMarkus Ljungh

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.