Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska countryartisten: "Vet inte vem jag är om jag inte kan spela"

Publicerad:
40 000 följare har Erika Jonsson på sociala medier. Hon hoppas att så många som möjligt lyssnar när hon sänder live tillsammans med sitt band.
40 000 följare har Erika Jonsson på sociala medier. Hon hoppas att så många som möjligt lyssnar när hon sänder live tillsammans med sitt band. Foto: Carl Edlom

För den värmländska countryartisten Erika Jonsson råder dystra dagar. En omfattande Nordenturné ställs in och hon tappar en stor del av sig själv när hon inte kan möta sin publik.

En livestreamad konsert blir ett ljus i mörkret.

I höstas släppte hon sitt tredje album och sedan drygt ett halvår har hon planerat en omfattande turné i Norden för de närmaste månaderna.

– Eftersom jag inte har något bokningsbolag utan gör allt arbete kring turnéerna själv har det tagit väldigt lång tid att rodda ihop allt, säger Erika Jonsson.

Hon berättar om ett omfattande slit som nu konsert för konsert mynnar ut i intet.

– Det handlar om runt 30 spelningar. Pengar jag räknat med att leva på under sommaren, hösten och en bit in på vintern. Det känns tungt.

Alla datum är i dagsläget inte avbokade, men hon hyser inga större hopp om att de ska bli av.

– För mig känns det fortfarande overkligt hela grejen. Jag har nog inte kunnat greppa det faktum att det inte blir några konserter på ett bra tag. Vill kanske inte riktigt ta in det eftersom jag lever ju för att möta en publik.

"Musiken är jag"

Många i olika branscher och led är drabbade ekonomiskt av orostiderna, för Erika Jonsson når oron långt bortom det ekonomiska.

– Jag vet inte riktigt vem jag är längre om jag inte kan spela. Det är en så stor del av mig, av den jag är. Musiken är jag. Det känns som om jag tappar bort mig själv, berättar hon och menar att allt känns väldigt förvirrande.

– Det ekonomiska får lösa sig, men att inte kunna vara med en publik med bandet, det känns... Tomt. Tufft.

Depressionen har lett till att hon sökt nya vägar för att få utlopp för det som hon under normala omständigheter får på scenen.

– Det håller inte att bara sitta hemma i studion. Man blir knäpp! Livestreaming känns som en bra grej, den ersätter inte en vanlig konsertupplevelse, men det är i alla fall något. Jag får spela med bandet.

Foto: Carl Edlom

Plåster för själen

Hennes konsert strömmas på hennes Facebooksida och äger rum den 25 april. Med sig har hon sitt band och de uppträder direkt från en musikstudio utanför Karlstad.

– Vi har planerat att spela in nytt material i studion så det passar ju väldigt bra att köra en konsert då. Ljudet kommer att bli toppenbra.

Den senaste tidens turbulens har gett henne mer tid att skriva låtar, numera vänder hon sig också till andra artister och grupper.

– Det är en dröm att få skriva mer. Jag har alltid skrivit låtar som jag inte tänkt spela in för egen del.

Under livekonserten hoppas Erika och bandet att publiken swishar en slant som stöd. Visst kan konserten täppa till en del hål i plånboken, men den kommer snarare att bli ett plåster för själen.

– Bara att få känna den där nerven som uppstår innan en spelning. När vi känner att vi skapar musik i nuet. Det är oerhörd härligt. Och jag tror att många kommer att se det på oss!

Hon ser konserten som ett sätt att också få de som aldrig tidigare haft möjlighet att se henne live nu få chansen.

– Jag har 40 000 följare på sociala medier. Hoppas att så många som möjligt tittar.

Erika Jonsson är på väg mot något stort

Hamnat i ett mörker

Tidigare har hon stött sin musikkarriär genom extrajobb inom vården.

– Jag har varit på några anställningsintervjuer och väntar svar. Den prestige som fanns tidigare musiker emellan, att man skulle klara sig på enbart musiken, den är borta i dag. Corona har tagit ner garden hos många. Vilket ju är bra.

De låtar som du skriver nu, präglas de av pandemin?

– Ja, väldigt mycket. Tidigare har jag nästan alltid skrivit väldigt glada texter. Nu är många väldigt mörka. Jag har alltid tyckt att jag skrev som bäst när jag var som gladast. För många låtskrivare måste något hända i livet för att de ska komma åt riktiga känslor. Något sorgligt. Och nu har väl jag också hamnat i ett slags mörker.

– Jag vet att den här tiden kommer att gå över, men just nu är det väldigt påtagligt i min musik. Jag tappar en stor del av mig själv och det skriver jag om i låtarna.

Erika Jonsson: "Bara en enkel tjej från Kil"

Erika Jonsson sänder "direkt från de värmländska skogarna" via sin Facebooksida, lördagen den 25 april kl 20.

Artikeltaggar

CoronavirusetCountrymusikErika JonssonKarlstadMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.