Hoppa till huvudinnehållet

Larmet från Idrottsvärmland: "Pengarna kommer inte räcka"

Publicerad:
Barn- och ungdomsidrotten är en av de prioriterade punkterna i regeringens krispaket. Pengarna kommer dock inte räcka för att täcka alla kostnader som uppstått i coronakrisens spår.
Barn- och ungdomsidrotten är en av de prioriterade punkterna i regeringens krispaket. Pengarna kommer dock inte räcka för att täcka alla kostnader som uppstått i coronakrisens spår. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det 500 miljoner stora krispaket till idrotten kommer att delas ut först till midsommar. Hur den exakta fördelningen kommer att se ut lokalt är ännu inte klart.

– Vi på distrikten väntar på lite mer utförliga uppgifter, säger Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.

500 miljoner kronor i stöd till idrotten har tidigare presenterats av regeringen. Under fredagen meddelades några prioriterade punkter för hur pengarna ska fördelas enligt Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson:

• Solidaritet, idrottsrörelsen ska ställa upp solidariskt.

• Titta på överlevnad.

• Barn- och ungdomsidrotten.

Några exakta summor till de olika distrikten är ännu inte fastställda.

– Föreningarna kommer att kunna söka stöd via sina hemsidor. Pengarna kommer inte att räcka för att täcka alla kostnader, men förhoppningsvis ska det kunna hjälpa till så mycket som möjligt, säger distriktsidrottschefen Thomas Sundenhammar.

"Ingen kommer gå obemärkt"

Precis som alla andra områden i samhället har idrotten drabbats hårt av coronakrisen. Omfattningen av skadorna är dock svåra att avgöra i dagsläget.

– Alla drabbas, till exempel genom inställda turneringar och mindre allmän aktivitet som ger lägre inkomster för medlemsavgifter. Jag tror inte att någon kommer gå obemärkt ur det här, men det är svårt att få någon överblick redan nu. Mycket hänger på hur långvarigt det här blir, säger Sundenhammar och tillägger:

– Stödpaketet kommer inte att göra alla nöjda, men det kommer att vara en stor hjälp.

Hur orolig är du för den värmländska idrottsrörelsens välmående på sikt?

– Idrotten är fantastiskt lösningsorienterad och det finns en otrolig kraft i den. Det syns inte minst i viljan att ställa upp för varandra och att även hjälpa till i andra delar av samhället. Just nu är det en stor prövning, men förhoppningsvis kan vi komma ut stärkta på andra sidan.

Artikeltaggar

SportThomas SundenhammarVärmlands idrottsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.