Hoppa till huvudinnehållet

Konstnär får stipendium - bygger luftslott

Publicerad:
Jonas Liveröd är en av 14 konstnärer som får ett femårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden.
Jonas Liveröd är en av 14 konstnärer som får ett femårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Foto: Emma Laurén

Konstnärsnämnden beviljar 65 miljoner kronor i arbetsstipendier till 337 bild- och formkonstnärer. Bland dem som får del av kakan finns flera värmlänningar - och en av dem som får mest har spännande planer.

Jonas Liveröd, bördig från Kristinehamn, är en av 14 svenska konstnärer som nu får ett femårigt arbetsstipendium, värt 141 900 per år.

Han är glad både över äran och pengarna, som blir en bra bas för hans konstnärliga gärning framöver.

– Det kommer ju under en tid när jag och typ alla andra konstnärer blivit av med allt. Jag har varit genuint orolig. Alla utställningar är inställda, alla uppdrag skjuts upp och föredrag ställs in, säger han.

"En big deal"

En förutsättning för att få stipendiet är att man är yrkesverksam konstnär och klarar nämndens kvalitetskrav. De har uppenbarligen granskat värmlänningen och tyckt att hans arbete är värdefullt och viktigt.

– Det är en big deal att de har förtroende för mig under fem år. Det blir en ännu större sporre att fortsätta att skapa, säger Jonas Liveröd.

Han har planer både på nya konstverk och på ett museum som han kallar Luftslottet, men exakt vad det blir och i vilken ordning har han inte bestämt. Han bygger och bor numera i Götene, men har fortfarande många kopplingar kvar till hemlänet. Han har en fast paviljong på Alma Lövs museum i Östra Ämtervik och är aktiv inom Kristinehamns konstmuseum.

Fler som får pengar

Ytterligare några konstnärer från Värmland har fått klartecken från Konstnärsnämnden i samma beslutsomgång.

Tvåårigt arbetsstipendium på 120 000 per år får Hertha Hanson, bildkonstnär, Karlstad.

Också Liv Midbøe, konsthantverkare från Arvika får tvåårigt stöd, medan textilkonstnären Sunna Hansdottir, född i Karlstad, bosatt i Skärholmen, får ett ettårigt på 100 000. Illustratören Cornelia Engqvist, Sunne, och konsthantverkaren Amanda Stigzelius Åkermo, Mangskog, får också ettåriga på 100 000.

Laura Blake, textilkonstnär från Dals Långed i Dalsland, får även hon ett ettårigt arbetsstipendium på 100 000.

Extra stipendier

Konstnärsnämnden har i år fördelat fler arbetsstipendier än tidigare. Nämnden har fördelat om medel för att kunna ge ut 35 extra ettåriga stipendier, med tanke på hur hårt coronakrisen slagit mot många konstnärer.

Totalt delades det nu ut 158 ettåriga, 165 tvååriga och 14 femåriga arbetsstipendier.

Artikeltaggar

Alma LövArvikaDals LångedGöteneJonas LiverödKarlstadKonstnärKristinehamnNöje/KulturÖstra ÄmtervikStipendier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.