Ansträngningarna att få det planerade svenska Förintelsemuseet till Karlstad fortsätter.
– Frågan lever, lovar Björn Samuelsson (S), dagen efter att den statliga utredaren presenterat sitt förslag.
– Vi ska göra vad vi kan! säger också Per-Samuel Nisser (M).
På onsdagseftermiddagen lämnade utredaren Birgitta Svensson över sitt betänkande till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Utredaren föreslår att ett helt nytt museum ska byggas och drivas via en nyinrättad myndighet, som ska dra igång sitt arbete 1 januari 2022.
Något förslag om placeringsort för Förintelsemuseet finns inte i utredningen. Det var heller inte väntat, enligt Björn Samuelsson, Karlstadspolitiker och en av de drivande i försöken att få satsningen till Värmland.
Han räknar med att Karlstad därmed fortsatt har chansen.
"Tror det är öppet"
– Rykten har sagt att Malmö varit platsen för det, men jag tror inte de bestämt sig. Då hade de väl sagt det i så fall. Jag tror det är öppet fortfarande, säger han.
Utredaren Birgitta Svensson framhöll också i en kort intervju med NWT under onsdagen att hon anser att museets geografiska placering ska avgöras politiskt. Däremot betonar hon - både i utredningen och i intervjun - att det är viktigt att det finns en historisk förankring där museet placeras.
Sådan finns i Karlstad och Värmland, anser Björn Samuelsson.
Mörkbrun historia
– Vi har en mörkbrun historia med nazismen i Värmland. Vi hade nazistledaren Birger Furugård från Deje och Molkom och rasbiologen Herman Lundborg från Väse. På Herrhagsskolan dit judiska kvinnor kom efter kriget och vårdades sitter en minnesskylt. Värmland har även närheten till Norge och permittenttågen som stannade vid Östra station i Karlstad, säger Björn Samuelsson.
Han påminner även om de förintelseoffer som har sina gravar på judiska begravningsplatsen på Rud.
– Så den här historien är inte så långt bort, säger han.
Han lyfter också fram det mångåriga och aktiva arbetet i värmländska skolor, med besök av förintelseöverlevare och studieresor till Auschwitz för värmländska elever.
Lämplig plats
Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser är också redo att gå vidare med museifrågan. Han säger att kommunen nu ska sätta sig in i utredningen och sedan vässa sina argument ytterligare.
– Vi är positiva och tycker att Karlstad vore en lämplig plats och vi kommer att fortsätta att jobba med det och hoppas att det kan bli en verksamhet som landar i Karlstad. Vi kommer att fortsätta att ha politiska kontakter och försöka få till det här. Vi ska göra allt vi kan.
Nisser framhåller också att Karlstad har ett universitet och ett bra läge rent geografiskt:
– Det är tillgängligt att ta sig till Karlstad.
Budskapet nådde fram
Att Karlstad vill ha satsningen är känt på regeringsnivå och även av utredaren.
– Jo, jag vet att ni vill! säger Birgitta Svensson till NWT.
Ett brev med detta budskap har skickats till kulturministern, undertecknat av kommunala toppolitikerna Per-Samuel Nisser (M), Linda Larsson (S) och Monika Bubholz (MP). Arman Teimouri (L), värmländsk riksdagsledamot, har även ställt en fråga i riksdagen till kulturministern om museiplanerna. Också där framgick Värmlands ambitioner.
– Hon svarade att hon avvaktade utredningen, berättar Björn Samuelsson.
Hur tror du det går till slut? Får Värmland Förintelsemuseet?
– Jag törs inte gissa. Jag vet inte hur många andra som anmält intresse, säger Björn Samuelsson.
Ett steg närmare ett svenskt Förintelsemuseum