Hoppa till huvudinnehållet

Studenternas kreativa förslag för coronasäkra utspring

Publicerad:
De blivande studenterna från Thorén business school och Tingvallagymnasiet har kommit på egna lösningar för att fira studenten på ett säkert sätt. Från vänster syns Johanna Hård, Isabell Strömberg, Olivia Hjelte, Tuva Sivebro, Celine Cato, Samantha Bråth och Ronja Lidén. Foto: Helena Karlsson

Glädje och förväntan har förbytts mot uppgivenhet och frustration. Årets blivande studenter vill fira och har egna kreativa lösningar för att studenten ska kunna genomföras på ett coronasäkert sätt.

En av de många drabbade som riskerar att få studentfirandet inställt är Jessie Peterson, som ska ta examen från Fria läroverken i Karlstad till sommaren.

– Just nu är vi alla väldigt ledsna, och jag tror att alla vi studenter känner oss bortglömda. Vi förstår såklart att det finns viktigare saker i dagsläget, men det är tråkigt att hamna i den här situationen just i den här tiden i livet. Man blir arg på hela situationen, den är ju utom mänsklig kontroll, säger hon.

Coronapandemin förändrar studentfirandet

Hon har, precis som resten av landets gymnasieelever, studerat på distans sedan några veckor tillbaka. Tillsammans med sina klasskompisar har hon engagerat sig i att lyfta studenternas situation på sociala medier.

– Det skapas grupper på Facebook där vi håller kontakten och kommunicerar med varandra i klassen. Många skriver även inlägg på Facebook och tar ställning, alla är väldigt engagerade.

Studentbalen inställd

Tidigare i veckan fick Jessie Peterson beskedet att den traditionella studentbalen ställs in för Fria läroverken i Karlstad. Hon förklarar att eleverna fick rösta på två olika alternativ - antingen skjuts balen upp till senare i år, eller så skulle den genomföras som planerat med risken att den kan ställas in.

– De flesta ville att den skulle skjutas upp. Det förstår jag, men samtidigt vet man ju att alla går skilda vägar efter studenten. Då ser jag hellre att balen skulle ha skett som planerat fast med förändringar.

Kreativa lösningar

Nu har Jessie Peterson kommit på alternativa lösningar för att studenten ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Mitt förslag är att utspringet antingen blir förändrat, där ett begränsat antal föräldrar och släktingar får delta. Vanligtvis brukar ju många vänner och anhöriga vara med och fira. Skulle det fortfarande vara för många, och föräldrar inte kan vara där, kan vi göra ett eget utspring utan anhöriga, säger hon och fortsätter:

Orolig elev: så här kan vi fira vår student

– Det vore såklart tråkigt, men vi får fortfarande springa ut. Jag förstår inte varför utspringet skulle vara ett problem - grundskolor är fortfarande öppna där tusentals elever samlas, och likaså på allmänna platser.

Helst av allt vill Jessie Peterson kunna återgå till skolan tillsammans med sina klasskompisar den sista tiden innan examen. Därför har hon även föreslagit för Utbildningsdepartementet och Karlstads kommun att skolan kan börja och sluta senare om dagarna, för att undvika att eleverna vistas bland kollektivtrafiken när den annars är som tätast.

Jessie Peterson har gett både Karlstads kommun och Utbildningsdepartementet förslag för hur man skulle lägga upp tiderna för att eleverna skulle kunna få gå tillbaka till skolan.
Jessie Peterson har gett både Karlstads kommun och Utbildningsdepartementet förslag för hur man skulle lägga upp tiderna för att eleverna skulle kunna få gå tillbaka till skolan. Foto: Helena Karlsson

– Jag har hört många i de yngre årskurserna som kan tänka sig att fortsätta på distans så vi sistaårselever kan komma tillbaka till skolan. De förstår oss lite. Många tycker att vi studenter beklagar oss, men de förstår kanske inte vår situation. Det är ju det här vi har jobbat för hela vår skolgång, säger hon.

Utspring på tom gata

Precis som Jessie Peterson är Tuva Sivebro också orolig över att studentfirandet inte blir av när hon ska ta examen från Thorén business school i Karlstad.

– Det känns jättejobbigt. Man känner sig frustrerad och arg. Högstadieelever går ju till exempel fortfarande i skolan och sitter och äter lunch tillsammans. Allt vi har kämpat för, pluggat och stressat, är för det här, säger hon och fortsätter:

– Vissa av klasskompisarna har tappat hoppet helt. Igår fick vi veta att balen blev inställd, och det är synd om alla som har köpt balklänningar och kostymer för flera tusen.

Blir utspringet inte av utanför Värmlands museum kör tjejerna från Thorén business school och Tingvallagymnasiet på ett eget litet utspring hemma på gatan.
Blir utspringet inte av utanför Värmlands museum kör tjejerna från Thorén business school och Tingvallagymnasiet på ett eget litet utspring hemma på gatan. Foto: Helena Karlsson

Sistaårseleverna på Thorén business school har också hittat på kreativa lösningar för studentfirandet.

– I så fall ska vi ha champagnefrukost hemma hos mig och ett eget utspring där vi springer ut på tomma gatan. Vi måste ju kunna genomföra detta på något sätt! Vi har även planer på att ha bal hemma hos någon istället. Så vi i klassen fixar oss, har på oss klänningar och kostymer och träffas, säger Tuva Sivebro.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadNyheterStudentbalStudentenStudenterThorén business school

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.