Hoppa till huvudinnehållet

Orolig elev: så här kan vi fira vår student

Publicerad:
Insändarskribenten drömmer om att få fira sin student och har konkreta förslag hur det ska ske.
Insändarskribenten drömmer om att få fira sin student och har konkreta förslag hur det ska ske. Foto: Hasse Holmberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det enda som diskuteras i media just nu är det nya coronaviruset och hur det påverkar arbete, skola sjukvård och resten av samhället. Trots detta är det en, enligt mig, viktig aspekt som inte uppmärksammas alls lika mycket och det är det uppkommande studentfirandet.

Precis som alla andra har jag haft stora förväntningar inför studenten. Många kommuner har redan bestämt att studentfirandet ska ställas in helt och hållet med tanke på hur läget ser ut i Sverige och resten av världen.

Det vore väldigt tråkigt att inte belönas för de 13 åren vi spenderat i skolan och att inte få uppleva den kanske roligaste tiden i livet tillsammans med sina klasskamrater och andra vänner.

Jag har full förståelse för de åtgärder som vidtagits och inser också att det kan upplevas som egocentriskt att beklaga sig över en sådan sak när så mycket elände sker runt omkring, men samtidigt anser jag att vissa normaliteter bör upprätthållas för att förgylla tillvaron för oss alla.

Situationen ligger tyvärr utanför mänsklig kontroll och det råder en stor osäkerhet. Det finns ingen som kan besvara våra frågor angående hur länge skolorna kommer hållas stängda och hur det kommer påverka skolavslutningen.

Vi studenter skulle behöva klarhet i besluten som kommer tas gällande detta, utifrån vad man kan förutspå i nuläget. Finns det fortfarande en möjlighet att skolavslutningen kommer inträffa som vanligt eller finns det redan bestämmelser om att ställa in, som vi ännu inte fått ta del av?

Det är absolut nödvändigt att förbjuda större tillställningar som exempelvis studentfester, men jag skulle vilja dela med mig av ett konkret förslag på hur alla studenter skulle kunna få en så normal och rolig studenttid som möjligt under dessa omständigheter. Jag anser att det är viktigt att spendera de sista månaderna tillsammans med sin klass och sina vänner innan alla går skilda vägar.

Därför föreslår jag att gymnasieskolorna ska öppna för sistaårsstudenterna, men att distansundervisningen fortfarande ska bedrivas i de lägre årskurserna. På så sätt skulle färre elever vistas tillsammans på skolan, slutbetygen skulle inte påverkas lika mycket, samt att planeringen och aktiviteter inför den kommande studenten skulle kunna utövas ungefär som de gjort tidigare år.

För att lösa problemet med folksamlingar i kollektivtrafiken till och från skolan skulle man kunna införa skoldagar som börjar och slutar senare än de flesta arbetena, till exempel skulle de kunna pågå mellan 10.00 och 17.30.

När det kommer till utspringet på studentdagen skulle man kunna förhindra folksamlingar genom att begränsa publikantalet. Om varje elev endast får bjuda in ett fåtal vänner och släktingar blir publiken inte alls lika stor.

Dessutom kan ytan där åskådarna står utökas för alla ska kunna hålla avstånd till varandra. Med tanke på att grundskolorna förfarande är öppna och att det fortfarande är tillåtet att vistas på allmän plats kan väl denna enskilda dag inte anses som en stor risk till vidare smittspridning?

Jag hoppas för allas skull att läget kommer förbättras inom en snar framtid, men om så inte vore fallet skulle jag helst se att det fanns alternativa lösningar till företeelser som studentfirande och liknande.

Vi behöver en glimt av ljus och hopp i mörkret!

Jessie

Artikeltaggar

CoronavirusetInsändareStudenterVärmlands län