Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamn stänger museerna - men visar digitalt

Publicerad:
Carl Johan De Geers utställning är öppen över helgen - sedan stängs Kristinehamns konstmuseum för fysiska besök på obestämd tid.
Carl Johan De Geers utställning är öppen över helgen - sedan stängs Kristinehamns konstmuseum för fysiska besök på obestämd tid. Foto: Lena Richardson

Både Kristinehamns konstmuseum och Kristinehamns Historiska sällar sig nu till de coronastängda museerna.

I helgen är det öppet, men från och med måndag den 20 april stängs båda museerna för fysiska besök. Däremot utlovas konst- och kulturupplevelser via digitala kanaler.

– Det är viktigt att vi alla gör det vi kan för att bromsa smittspridningen. Därför stänger vi museerna för fysiska besök tillfälligt, säger Maria Lobell, kulturchef i Kristinehamns kommun.

Flera andra museer har redan stängt sedan flera veckor.

– Vi har hållit ut i det längsta, säger Maria Lobell.

Färre besökare

Att beslutet kommer nu handlar dels om diskussioner efter de nya råden från Folkhälsomyndigheten som kom ut den 1 april, dels om att besöksantalet sjunkit drastiskt.

Nu är de båda museerna redo att istället erbjuda digitala visningar.

– Vi kommer att pumpa ut mer och mer, allt eftersom, säger Maria Lobell. Och för dem som inte är så digitala, kommer vi att ha påsar med pedagogiskt material och pyssel för avhämtning.

Maria Lobell är kulturchef i Kristinehamns kommun.
Maria Lobell är kulturchef i Kristinehamns kommun. Foto: HP Skoglund

Arbetet med att öppna sommarutställningen med Bengt Olson och höstens utställning med Katja of Sweden fortsätter, trots beslutet om stängning.

– Oavsett om vi inte har kunnat öppnat igen då för fysiska besök, ska de finnas på plats, för då visar vi dem digitalt istället, säger Maria Lobell.

Konstmuseets utställning av Carl Johan De Geer skulle egentligen ha varit öppen till 3 maj, men när museerna kan öppna igen kan ingen säga idag. Den som vill vara säker på att få se utställningen i verkligheten får passa på i helgen, men:

– Vi hoppas ju inte på någon anstormning nu! säger Maria Lobell.

Artikeltaggar

Bengt OlsonCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKonstverkKristinehamnKristinehamns historiskaKristinehamns konstmuseumMaria LobellNöje/KulturNyheterUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.