Fritzon: EU har en viktig roll att fylla i krisen

Publicerad:
Krisen kring viruset kommer att ta slut och den dagen är det helt avgörande att vi tillsammans tar ansvar för en återuppbyggnad av ett mera hållbart Europa, skriver Heléne Fritzon. Foto: Fredrik Persson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

I Europaparlamentet har vi nyligen beslutat om ett särskilt stödpaket där vi omvandlar EU:s fonder så att de riktas till bl a sjukvårdsinsatser i framförallt i de länder som bäst behöver stödet, skriver Heléne Fritzon.

Covid-19 har på kort tid förändrat livet för oss alla. Detta oavsett om vi bor i Sverige, ett annat EU-land eller i övriga världen. Varje land arbetar intensivt med att bekämpa smittspridning och skydda sina medborgare.

Under krisens upptrappning har vi kunnat se att länderna i Europa har valt olika slags insatser och åtgärder. Vissa länder valde tidigt att stänga gränser och skicka hem alla skolelever samt att införa utegångsförbud. Det är svårt att i dagsläget kunna förutse vilket förhållningssätt som kan komma att anses vara det mest effektiva.

För Sveriges del är jag dock helt övertygad om att den inslagna vägen är den bästa. En hög grad av tilltro till kunskap och expertis hos våra myndigheter samt ett brett samarbete över partigränserna gör att regeringen kan agera ansvarsfullt så att vi som medborgare kan känna trygghet i en mycket svår och allvarlig situation.

För mig som Europaparlamentariker handlar krisen också om det ansvar som EU ska ta. Det krävs en balans mellan de åtgärder som medlemsstaterna genomför och den roll som EU ska spela. Vi har sett vad som kan hända om varje land bara agerar utifrån sin egen situation. Häromveckan stoppade Frankrike en leverans på fyra miljoner ansiktsmasker som företaget Mölnlycke hade beställt från Kina. Efter insatser från den svenska regeringen kunde utrustningen komma loss och skickas till behövande inom EU.

EU har en viktig roll att fylla för att stödja och samordna arbetet i medlemsstaterna. Det kan handla om att säkra den inre marknaden så att transporter med t ex medicinsk utrustning kommer fram när en del länder stängt sina gränser eller att bygga upp ett lager av sjukvårdsutrustning gemensamt inom EU. I Europaparlamentet har vi nyligen beslutat om ett särskilt stödpaket där vi omvandlar EU:s fonder så att de riktas till bl a sjukvårdsinsatser i framförallt i de länder som bäst behöver stödet.

Inom EU måste också arbetet med kunskap om människors hälsa och en säkrad tillgång till en väl fungerande sjukvård förstärkas, det är helt avgörande för att åtgärder i en kris ska få önskad effekt. Inom EU måste också kunskapen kring kvinnors utsatthet i en kris fördjupas. Vi ser redan nu hur risken för våld mot kvinnor och barn ökar i en svår tid.

För mig är det också viktigt att vi redan nu förbereder oss för nästa steg, för allt det arbete som måste göras när den värsta krisen lagt sig. Det finns röster i EU som säger att vi måste skjuta upp de klimatpolitiska målen när ekonomin ska räddas. Ingen analys kan vara mer fel. Klimatutmaningen ligger framför oss och kan inte vänta.

Krisen kring viruset kommer att ta slut och den dagen är det helt avgörande att vi tillsammans tar ansvar för en återuppbyggnad av ett mera hållbart Europa. Det starka samhället prövas i en kris och nu ser vi att det är viktigare än någonsin med gemensamma lösningar.

Jag vill se ett starkt EU som stödjer länder i kris och som framöver tar ledningen i en återuppbyggnad av ekonomin och där den utvecklingen baseras på Green deal.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker och delegationsledare (S)

Artikeltaggar

CoronavirusetEUEuropaparlamentetHeléne FritzonKlimatMölnlyckeSigneratSjukvård

Läs vidare