Hoppa till huvudinnehållet

Vännerna i Karlstad sörjer Adam Alsing

Publicerad:
Programledarprofilen Adam Alsing, 51, från Karlstad gick bort i onsdags i sviterna efter covid-19.
Programledarprofilen Adam Alsing, 51, från Karlstad gick bort i onsdags i sviterna efter covid-19. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Ofattbart. Fruktansvärt. Han var en fantastisk kille och en mycket god vän.

Säger kamraterna i Karlstad om den nyligen avlidne tv- och radioprofilen Adam Alsing från Karlstad.

Adam Alsing växte upp i Karlstad, han var född den 12 oktober 1968. Under gymnasieåren jobbade han som diskjockey. Tidigt i karriären på fritidsgården på Rud och i närradion som då sändes från Gjuteriet på Herrhagen.

Programledaren Adam Alsing död i covid-19

Direkt efter examen fick han jobb på Radio Värmland.

– Jag gjorde första programmet där morgonen efter studentbalen, berättade han för NWT:s Carl Edlom 2016.

Covid-19

Sedan blev det Stockholm. Och den ena programledarskapet i tv och radio efter det andra.

I onsdags gick han bort i sviterna efter covid-19.

– Jag har känt honom sedan han var i tidiga tonåren, säger Kerry Jörmar på KN Radio.

– Vi jobbade ihop som diskjockeys på 1980-talet. Vi hängde ihop väldigt mycket på den tiden. Spelade överallt, på Toghter och runt om i folkparkerna.

Ofattbart

– Det är så ofattbart det som har hänt. Jag visste inte att han var sjuk, vi har inte haft så mycket kontakt den senaste tiden.

– Det var en fantastisk kille. Supertrevlig och väldigt duktig på det han gjorde, oavsett vad det var, säger Kerry Jörmar.

En annan lokal nöjesprofil, Bosse "Basket" Johnsson" har också ljusa minnen av Adam Alsing.

– Jag har känt honom sedan 25-30 år tillbaka. Under krogtiden då han gjorde några gig här i stan. Det hände att vi pratade allvar ibland också.

TV4

– Det är fruktansvärt det som hänt. Den här sjukdomen, coronaviruset, skonar inte någon. Adam Alsing var en jättegod vän som man kontaktade alltför sällan. Nu går tankarna till hans familj, säger Bosse "Basket" Johnsson.

När TV4 startade sökte Adam Alsing jobb på den nya tv-kanalen. 1990 gjorde han debut som programledare i Twist & Shout.

Och debuten som programledare skulle följas av många uppdrag som programledare, både i radio och tv.

Efter Tur i kärlek i TV4 värvades han till TV 3 där han fick en egen talkshow. Han bildade ett produktionsbolag som gjorde Måndagsklubben för Kanal 5, var programledare för Big Brother och Jeopardy och under många år en av tre programledare i radio för Mix Megapols Äntligen morgon.

Direktsändning

I NWT:s intervju med Adam Alsing berättade han att han som 7-åring låg vaken till långt in på nätterna för att lyssna på Mats Nileskärs Soulcorner. Att det fortsatte med att han skötte skivspelarna på klassfesterna och att det var musiken som sedan tog honom till radion.

Och att han alltid föredrog att jobba i direktsändning.

– När man är klar är man klar. När jag filmar en programserie så ska det tyckas, tänkas, klippas och ljudläggas i veckor efteråt. När du jobbar i direktsändning kan du direkt gå vidare till nästa grej när sändningen är klar.

Adam Alsing blev 51 år.

Artikeltaggar

Adam AlsingCoronavirusetKarlstadKN RadioNöje/KulturNyheterTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.