Hoppa till huvudinnehållet

Skola anmäld för miljöbrott

Publicerad:

Länsstyrelsen i Värmland har anmält Lillerudsgymnasiet och Mellanskog för miljöbrott.

Orsaken ska vara att de gallrat inom ett vattenskyddsområde utan att ha anmält detta till Karlstads kommun först, skriver nyhetsbyrån Sirén.

Det var i början av december förra årets som kommunen kontaktade länsstyrelsen. Man hade då upptäckt en gallring inom Sörmons vattenskyddsområde, utan att en anmälan enligt föreskrifterna för vattenskyddsområdet lämnats in.

Några dagar senare kompletterades uppgifterna, och där framgår att gallringen gjorts av Skogsägarna Mellanskog och att skogs- och markägare är Lillerudsgymnasiet AB.

Vid en kontakt med ovan nämnda skola får länsstyrelsen det bekräftat att en gallrings skett utan att en föregående anmälan gjorts.

Har förtydligat rutiner

"Ett misstag" uppger Mellanskog, som uppger att de läst föreskrifterna för Kattfjordens vattenskyddsområde istället för Sörmons skyddsföreskrifter. I föreskrifterna för Kattfjordens vattenskyddsområde undantas gallring från anmälningsplikten.

Från Lillerudsgymnasiets sida, i egenskap av skogs- och markägare, meddelar man att de nu har förtydligat sina rutiner för att säkerställa att samma misstag inte ska ske igen.

Länsstyrelsen bedömer att det misstänkta brottet består i att den anmälda åtgärden har utförts utan föregående anmälan till kommunen enligt föreskrifterna för Sörmons vattenskyddsområde.

Därför har nu länsstyrelsen åtalsanmält skogsföretaget och skolan för brott mot miljöbalken.

Artikeltaggar

Karlstads kommunLänsstyrelsenMellanskogMiljöbrottNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.