När vi börjar öppna igen...

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vissa får börja pendla i Madrid igen.
Foto: Bernat Armangue/AP
Efter påsk har en del länder i Europa så smått börjat lätta på restriktionerna och öppna upp sina samhällen igen. Det återstår att se hur det går, om man har fått kontroll på smittspridningen eller om den tar fart igen. Det är bara att hålla tummarna.

I flera europeiska länder verkar kurvorna peka åt rätt håll. Antalet smittade stiger inte och dödstalen sjunker. Nu skall man i och för sig vara försiktig med sådana siffror, som inte alltid mäter vad vi tror. Olika länder rapporterar på olika sätt och mäter olika, varför jämförelser är vanskliga. Lägg därtill att olika länder ligger i olika skeenden av coronasmittan. Det skiljer även inom olika länder.

Icke desto mindre har man börjat diskutera och genomföra vissa lättnader. I Spanien tillåter man nu vissa personer som arbetar i icke samhällskritisk verksamhet att återgå till arbetet. Pubar, barer och restauranger får dock fortsätta hålla stängt och utegångsförbud råder ännu. Italien behåller också utegångsförbudet men vissa butiker, som bokhandlar och affärer för barnkläder, får öppna igen.

Även i Österrike har vissa affärer fått öppna igen. I dag onsdag tänker Danmark öppna skolor och daghem igen, och i Tyskland och Förenta Staterna har man diskuterat en återöppning och någon sorts besked om hur det skulle kunna gå till väntas inom de närmaste dagarna.

Det hela visar på hur svårt det kan vara att upprätthålla en långvarig nedstängning av hela samhällen. Trycket blir för stort och folk mår inte bra. Många åtgärder har också varit väl drakoniska. Människor har tvingats sitta hemma och inte ens fått gå ut på promenader i naturen, där risken för smittspridning får sägas vara minimal. Det är en situation som inte går att ha så särskilt länge i fria samhällen.

Många länder har höjt på ögonbrynen åt hur förhållandevis fritt vi ändå har det i Sverige. Både myndighetsföreträdare och politiker här har just påpekat svårigheterna med att bibehålla en långvarig nedstängning, som en av anledningarna till att vi har gjort annorlunda. Vi har litat på folks förnuft och ansvar, och visst finns det de som misskött sig, men på det stora hela har vi följt uppmaningarna. Under påskhelgen stannade till exempel de allra flesta hemma, enligt mobilstatistik från Telia.

Det återstår att se vilka som kommer att lyckas bäst i kampen mot coronaviruset. Kunskapen är än så länge ytterst begränsad och få vet egentligen om vad som i slutändan får bäst effekt. Har Sverige gjort rätt eller har de länder som tillämpat en hård nedstängning gjort rätt? Vi kanske aldrig riktigt får veta. Vi vet ju inte ens hur smittsamt viruset är, och hur många som kanske redan fått det utan att veta om det. Olika länder har också olika förutsättningar så det går heller inte att jämföra rakt av.

När restriktionerna nu så smått börjar lätta får vi se vad som händer. Har vi otur så blir kurvorna brantare igen. Men kommer länder som i praktiken stått stilla i över en månad att återigen vara beredda att stänga ned igen, med alla de konsekvenser det innebär både mänskligt och ekonomiskt? Särskilt som vi som sagt har begränsade kunskaper om viruset.

Just nu finns det många i debatten som är tvärsäkra på det ena eller det andra. Även experter och epidemiologer är oense. Men det visar bara på hur lite vi fortfarande vet. Just nu sägs Sverige vara extremt i vårt förhållningssätt, men extrema är också de hårda nedstängningar som skett i många andra länder. Osäkerheten och det bristande kunskapsläget är som det är, hur obekvämt det än kan kännas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.